Debatt

Varför straffa det goda i samhället?

Trossamfunden gör ett enormt arbete med stor betydelse för samhället.

Ibland brukar jag och mina barn roa oss med att leka tvärtom-leken. Det blir ganska kul efter ett tag och barnen njuter av att riktigt dra ut på orden: "-Pappa, du är sååå snäääll!" En fånig men ganska underhållande lek då alla vet att det är på skoj och vi skrattar gott.

Man kan undra om den nya rödgröna regeringen också tycker om att hänge sig åt tvärtomlekar. En god princip är att som politiker, genom lagstiftning och beslut, uppmuntra sådant som är gott och motarbet­a det som är destruktivt och skadligt.

Ut­ifrån den principen är det inte svårt att försvara höjd skatt på till exempel tobak. När den nya regeringen däremot bestraffar sådant som är gott för samhällsekonomin och bidrar till ökad livskvalitet så blir det svårt att följa logiken.

Som kristdemokrat är jag stolt över det vi bidragit med i regeringsställning. Med ledord som manar till arbete för människors frihet och socialt ansvars­tagande har vi varit drivande i ett flertal reformer som lett till just detta. Därför blir jag nu bekymrad när den nya rödgröna regeringen väljer att plocka bort avdragsrätten för gåvor till ideell hjälpverksamhet samt nästan halvera bidragen till trossamfunden. Vi har nu fått en regering som bestraffar givmildhet och betydande ideella insatser. Borde vi inte arbeta efter principen att uppmuntra det som är gott och betydelsefullt?

Hjälporganisationerna har märkt hur gåvogivandet har ökat. 761 000 personer gjorde avdrag för gåvor under 2013. Organisationer som Barn­cancerfonden, Röda korset och Plan Sverige är några av de som gynnats.

Denna avdragsrätt borde öka och utvidgas i stället för att tas bort. Den borde också omfatta näringslivet som skulle kunna få göra avdrag för allmännyttiga gåvor. Det är så vi skapar kraft till ökat socialt ansvarstagande.

Trossamfunden gör ett enormt arbete med stor betydelse för samhället. Jag tänker på det stora engagemang dessa gör för integrationen. Jag tänker på alla barn som fått en plats där man blivit sedd och bekräftad. Jag tänker på alla de som lämnat missbruk bakom sig tack vare trossamfundens riktade arbeten mot denna målgrupp.

Jag tänker även på de stora insatser som görs runt om på jorden i form av sjukvårdsinsatser och fattigdomsbekämpning. Har någon räknat på vad trossamfundens arbete har bidragit med i samhällsekonomiska och mänskliga vinster?

Det duger inte med en politik som nedmonterar civilsamhällets möjligheter till positiv samhällsutveckling. För civilsamhällets är bara sååå viktigt! Eller hur var det? Leker vi nu eller inte? Jag vet inte, men det är i alla fall inte roligt längre.

Jimmy Loord

Fler artiklar för dig