Debatt

Vänd inte ryggen åt nödlidande!

Att överge viktiga principer i krislägen när det kärvar till sig och de behövs som allra mest, är ovärdigt ett modernt samhälle som Sverige. Det skriver representanter för Kristdemokratiska seniorförbundet.

Det stora antalet flyktingar och skyddssökande som kommer till vårt land har den senaste tiden dominerar den politiska debatten. Regeringen meddelade den 24 november om förändringar i svenskt mottagande av flyktingar som "åtgärder för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande". En utgångspunkt för förslaget är att situationen "kräver att antalet personer som söker asyl och beviljas uppehållstillstånd i Sverige minskar kraftigt". Regeringen vill därför under en period anpassa asylreglerna till miniminivån i EU för att fler ska välja att söka asyl i andra EU-länder.

Sammanfattningsvis avser dessa åtgärder att mer eller mindre tydligt hindra människor i svåra situationer med behov av skydd, att söka sig till vårt land.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd, begränsad rätt till anhöriginvandring, krav på id-kontroller innan inresa med kollektivföretag samt att kategorin "övriga skyddsbehövande" inte har rätt till uppehållstillstånd är exempel på dessa åtgärder.

Besluten tas mycket snabbt och verkar bära panikens prägel, där ledande politiker har svårt att verkligen värna viktiga grundläggande principer, främst de som är till för att skydda utsatta människor.

Den kristdemokratiska utgångspunkten i personalismen, det vill säga att varje människa har ett i sig högt okränkbart värde och är ägnad att leva i nära gemenskaper, ger oss verkligen anledning till att granska den flyktingpolitik, som nu är på väg att införas.

Det är viktigt att människovärdet försvaras gång på gång, när det hotas. Det är lätt att inse att människovärdet hos våra medmänniskor kränks när vi till exempel hindrar de utsatta människorna att få skydd och när familjeåterförening försvåras, vilket uppenbart kommer att drabba särskilt utsatta grupper som barn och gamla.

För oss i Kristdemokratiska seniorförbundet finns det uppenbart stora risker att grundläggande regler för att skydda mänskliga rättigheter kan komma att åsidosätts. Vi menar därför att politiken måste få en inriktning som stämmer med våra grundprinciper, både de kristdemokratiska och de rättsprinciper kring mänskliga rättigheter som Sverige som regel strävar efter att följa och har varit stolt över att följa. Att överge dessa principer i krislägen, när det kärvar till sig och de behövs som allra mest, är ovärdigt ett modernt samhälle som Sverige!

Ansträngningar måste därför allt tydligare riktas åt andra håll än att hindra utsatta och lidande människor att komma hit. Dit hör att kraftfullt agera internationellt för att bland annat få ett slut på pågående strider i Syrien och andra oroshärdar. Biståndet bör användas till människor på flykt, i behov av stöd och förnödenheter.

Dessutom kräver vi att Sverige samlar och använder sina resurser optimalt och samordnat för att snabba på integreringen av de som redan kommit hit. Detta kan ske genom förenklade regler, där till exempel Sveriges kommuner och landsting (SKL) bidragit konstruktivt och genom en mer utbyggd samordning mellan det offentliga och civilsamhällets olika aktörer. Där bör också de civila aktörerna tillföras mera medel jämfört med det nyligen presenterade förslaget. Det innebär att resurser måste utnyttjas mycket mera effektivt än vad som sker i dag, då vissa myndigheter hindras att agera optimalt på grund av stelbenta regler. Upprörande exempel finns där enskilda familjer vill erbjuda flyktingar bostad, men förvägras detta av Migrationsverket, då reglerna inte tillåter något sådant.

En resurs som borde engageras mycket mera är de friska seniorerna i samhället. Självklart ska dessa engageras som mentorer, lärare och personer, som erbjuder social gemenskap för att underlätta de nyanländas situation. Förutom ett tydligt politiskt budskap om värdet av dessa initiativ krävs också aktiva åtgärder till exempel för att förbättra skatte- och avdragsförmåner.

Vi anser att vi i Sverige med våra goda resurser ska agera så att vi inte kränker de utsatta människornas människovärde utan i stället ser till att vi gemensamt löser de problem, som uppstår. Det kan aldrig vara en acceptabel attityd att vända sig bort från lidande människor!

Sture Eriksson, förbundsordförande Krist­demokratiska seniorförbundet, vice president Europeiska seniorunionen, Docent. Margareta Ehnfors, ledamot i styrelsen, professor emeritus

Fler artiklar för dig