Asatron frodas i en nationalistisk miljö

Gudar som Oden, Tyr och Freja ska återigen komma in i finrummet. Det är ambitionen i en religiös rörelse som växer förvånansvärt snabbt i Sverige just nu, och som grundats av personer som tidigare tillhört Sverigedemokraterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Dokument

För den oinvigde kan det se ut som historisk teater med de vikingainspirerade kläderna, dryckeshornen och de ålderdomliga uttrycken. Men personerna bakom säger sig mena allvar, när de lovar Tyr att hålla freden under bloten för att sedan börja ropa till gudarna Oden, Tor, Freja och Frej.

De som arrangerar bloten menar att det här är första gången på 1 200 år som det hålls midsommarblot vid rökstenen i Östergötland. Vanligtvis är det här ett utflyktsmål för skolklasser, men för de asatroende som slöt upp till det historiska midsommarblotet betraktas detta som helig mark. Omkring 90 personer var på plats, och i sin hyllning till de fornnordiska gudarna stämmer de upp till skål.

– Jag höjer mitt horn i dag till Tor, den starkaste av dem alla, den som ger oss styrkan i vardagen att överleva våra prövningar, och även beskyddare av Midgård, säger en man som stegar fram i den ring som de format.

– Hell Tor, ropar han, och lyfter sitt dryckeshorn.

– Hell Tor, svarar de församlade, i den YouTube-video som dokumenterat händelsen.

Mannen som på detta sätt ville hylla asa­guden Tor heter Stenar Sonevang och är talesperson för Nordiska asa-samfundet (NAS). Det är ett samfund som i februari godkändes av staten, via Kammarkollegiet, som ett religiöst samfund. Sedan dess har de växt explosionsartat, från 60 medlemmar till 550.

Numera är de det största asasamfundet i Sverige. Och de har en tydlig agenda. Asatron ska bli en naturlig del av det offentliga Sverige, och asatron ska skyddas av religionsfriheten.

Stenar Sonevang har varit öppen med vilken agenda de har, även om det låter lite olika i olika typer i medier.

När han intervjuas i Norrköpings Tidning är det med nyfiken försiktighet som frågorna ställs, och läsarna får reda på att de anordnar blot för att hylla och komma närmare förfäderna.

När Stenar Sonevang intervjuas i alternativ högermedia kommer det även fram en del annat. Som att asatroende i religionsfrihetens namn inte ska serveras halal-mat.

– Vi kan inte bli påtvingade i skolan att äta sådan mat, säger Stenar Sonevang när han intervjuas av Nina Drakfors från Granskning Sverige, en intervju som bland annat finns publicerad på naziströrelsen Nordfronts sajt.

Vill skyddas av religionsfriheten

När han intervjuas målar han upp en bild av ett Sverige där människor blivit rotlösa, och här kommer asatron in på arenan med erbjudande om gemenskap inbäddad i den nordiska myllan.

Det uttalade målet är att Nordiska asa-samfundet ska samla alla asatroende under ett paraply, de vill bli en del i det offentliga Sverige och åtnjuta samma religiösa fri- och rättigheter som andra samfund. Asatron ska syddas av religionsfriheten, så att om en runsten vandaliseras ska det klassas som ett religiöst hatbrott. På samma sätt ska den som ger sig på asatroende kunna fällas för hets mot folkgrupp.

Målet är också att få statsbidrag för sin verksamhet. Och pengar lär behövas, för enligt planerna ska det byggas såväl äldreboenden som hednatempel.

Bakgrund i Sverigedemokraterna

Stenar Sonevang har själv, liksom många andra inom Nordiska asa-samfundets styrelse, en bakgrund inom Sverigedemokraterna. Stenar hette tidigare Stefan, och var ordförande för SD i Norrköping. Samfundets teolog, Omar Pröster Richter, har också SD-bakgrund, och från sitt hem i Island har han bland annat visat sina sympatier med SDU, numera uteslutna från SD.

Inom Sverigedemokraterna finns det sedan gammalt en vurm för vikingatiden och asatron, som en del i en nationalistisk berättelse. Men partiet säger sig förespråka en kristen kultur, ofta i motsättning till islam, och har det uttalade målet att Svenska kyrkan återigen ska bli statskyrka. Några tecken på att SD skulle överge den ståndpunkten finns inte, även om det flirtas en del med asatron. SD-toppen och ateisten Linus Bylund kan exempelvis lite skämtsamt på Twitter påstå sig vara ”kulturellt kristen och asatroende, som alla svenskar”.

Nordiska asa-samfundet ser sig dock inte som politiskt över huvud taget, och Stenar Sonevang menar att det inte finns någon koppling till SD.

– Hos oss finns alla politiska åskådningar, från vänster till höger, säger han till Dagen.

Skrattar åt påståendet

När Stenar Sonevang får frågan om NAS skulle ha en nationalistisk och främlingsfientlig profil svarar han genom att skratta åt påståendet, innan han tar till orda:

– Till att börja med tycker jag att frågeställningen är löjlig, säger han.

– Allt tolkas som rasism och främlingsfientlighet nu för tiden. Asatron är en urgermansk tro. Men alla har rätt att bli med. Vi är för något, inte mot. Och bara för att vi säger att andra religioner inte ska få ökat inflytande innebär inte att vi är rasister.

För man kan inte vara rasistisk mot en religion?

– Exakt, och vi har inget emot individer.

Du har själv en bakgrund i Sverigedemokraterna. Vilken koppling har ni till partiet?

– Det var många år sedan, jag har inte varit medlem i SD på fem år, och vi har ingen koppling alls dit. Jag var med i SD i kanske två år. Vi är ett opolitiskt religiöst samfund och vi kontrollerar inte individers politiska åsikter. Partipolitik är inte tillåtet på våra träffar.

Fredrik Gregorius vid Linköpings universitet är en av Sveriges ledande experter på asatro.

Han berättar att han är överraskad över hur snabbt Nordiska asa-samfundet har vuxit.

– En sådan här snabb tillväxt har aldrig en nyhednisk religion haft i Sverige, berättar han.

– Det intressanta är också att ledarna för Nordiska asa-samfundet är helt nya för den här miljön, helt okända i nyhedniska kretsar.

Fredrik Gregorius tror att det bland annat beror på att det i dag är lättare att sprida sina åsikter via sociala medier, samt att de som ligger bakom den här falangen verkar ha ett upparbetat nätverk att bygga på.

Liberala värderingar

Asatron i Sverige har annars sina rötter i 1970-talets alternativandlighet. Ofta har det varit pålästa människor med examen i arkeologi eller något liknande som engagerat sig, och de har skapat en liten rörelse med liberala värderingar, exempelvis när det gäller hbtq-frågor och invandring. Denna inriktning samlas i dag i samfundet Forn Sed.

– Det som jag tycker är spännande är att Forn Sed och Nordiska asa-samfundet använder samma symbolik, samma gudar och samma texter. Men det är som om det är två helt olika universum, säger Fredrik Gregorius.

Att det råder någon slags konflikt mellan olika asafalanger är också tydligt på sociala medier. Exempelvis har det startats en Facebookgrupp med namnet ”Vi som vill förbjuda Forn Sed Sveriges arbete mot det Nordiska urfolket”.

Poängen är tydlig. De asatroende som förespråkar ett mångkulturellt Sverige är svikare.

En av dem som är aktiva och gillar inläggen i FB-gruppen är Stenar Sonevang.

Personer som Dagen varit i kontakt med, som vill vara anonyma, menar att bakom den här FB-tråden finns en mer öppet rasistisk falang asatronde som heter Asatru Folk Assembly (AFA). Organisationen kommer från USA och bygger sina religiösa föreställningar utifrån ett rasbegrepp, att vissa raser är gjorda för vissa religioner. När en av dess företrädare på Facebook delar med sig av sina tankar handlar det om att asatron är viktig för överlevnaden för den vita rasen. Personen i fråga skriver själv i sin profil att han är anställd på Nordiska asa-samfundet.

Fokus på etnicitet

Fredrik Gregorius berättar att det tidigare har poppat upp rörelser som med hjälp av asatron försökt sätta en främlingsfientlig agenda. Men de har ganska snabbt försvunnit.

Hur pass främlingsfientliga Nordiska asa-samfundet är vill han inte gå in på.

– Men de verkar inte fokusera på etnicitet, utan det handlar mer om kulturnationalism, man vill bevara det fornnordiska, och till skillnad från Forn Sed finns det mer nationalistiska tendenser, säger han.

– Det markerar ett tydligt skifte.

Liknande skiften har även setts i andra länder. Exempelvis i Danmark, där en mer nationalistisk och invandrarfientlig form av asatro har fått fotfäste.

– Vi har de senaste åren upplevt att flera från den nationalistiska miljön har försökt få inflytande bland asatroende, berättar Trine Lindhardt Roux, från Forn Sidr, till Kristeligt Dagblad.

Många asatroende tar avstånd från mångkultur

Hon säger att det blivit vanligare att tala om blodsband, och även att asatroende oftare tar avstånd från islam och mångkultur.

Bland de extremaste grupperna är Asatru Folk Assembly, som omnämndes tidigare, som startats i USA och som bygger sin religiösa tro på att olika folkslag är mer anpassade till olika religioner, och där asatron är anpassad till vita.

– Jag har sett att de har blot även i Sverige, säger Fredrik Gregorius.

– Det är ingen stor grupp, och de är mindre än Nordiska asa-samfundet. Men om det finns kopplingar dem emellan, då måste jag säga att det finns ett problem, eftersom det är en grupp som de flesta forskare anser bygger sina idéer på rasideologi.

Att det finns en del invandrarfientliga idéer kopplade till asatron är uppenbart, och de har kommit fram i samband med Nordiska asa-samfundet. Exempelvis när Stenar Sonevang blev intervjuad i Ingrid och Conrads podd i våras. Ingrid Carlqvist är ett känt namn i islamkritiska kretsar, och hon driver den rasiststämplade tidsskriften Dispatch International.

När hon intervjuar Stenar Sonevang gör hon det med lovord över asatron. Det låter nästan som om hon i samtalet mer eller mindre konverterar, och lovar att byta ut korset mot en torshammare.

– Jag känner inte henne som person, utan blev inbjuden och ställde upp på en intervju, säger Stenar Sonevang om hur han hamnade i detta intervjusällskap.

Han säger att han ställer upp för alla som frågar, inklusive tidningen Dagen.

”Vi ska vinna med hjälp av vår asatro”

Ingrid Carlqvist håller i slutet av podden en liten appell, där hon menar att vikingarna inte hade samma problem med invandring som i dagens Sverige: ”Jag tror att vi står inför den svåraste utmaningen någonsin, det här är svårare än svält och angreppskrig, det vi står inför är att vi blir uppätna inifrån, de äter upp vår kultur inifrån, det här är kanske det svåraste slag vi står inför, men vi ska vinna och vi ska göra det med hjälp av vår asatro”, säger Ingrid Carlqvist.

Stenar Sonevang låter hennes utspel passera okommenterat.

Men vad tycker du om ett sådant uttalande?

– Jag står för mina uttalanden, säger han till Dagen.

Men jag tycker att det är ett ganska extremt uttalande, vad tycker du?

– Jag tycker att asatro är en naturlig del av hur vi lever och tror, och jag vill inte recensera hennes uttalanden. Hon får stå för sina åsikter och hon har ingen position inom asasamfundet.

Vill frakta bort påvestenen i Uppsala

Efter att vi har intervjuat Stenar Sonevang ­ (se ­även artikeln intill) har han fått läsa igenom sina citat, och skickar efteråt ett mejl och frågar om han får lägga till en sak efter ett samtal han haft med distriktet i Stockholm/Uppsala.

”Vi anser det vara hög tid att frakta bort påvestenen från gamla Uppsala, en av asatrons heligaste platser i Sverige. Då vi anser placeringen av påvestenen vara ett av dom senaste övergreppen på vår tro från kristendomen”, lyder citatet.

Påvestenen är ett minnesmärke från Johannes Paulus II besök 1989. För två år sedan vandaliserades den. Polisen misstänkte att asatroende låg bakom.

 

Läs även: Stenar Sonevang - "Vi vill att vår asatro får ett ökat inflytande"

Läs även: Lars Johansson - "Det är en världsbild fylld av faror, väsen och makter"

Ordlista:

Asar – gudasläkte inom den fornnordiska mytologin, exempelvis Tor, Oden Balder och Frej.

Vaner – ett annat gudasläkte, där Njord, Frej och Freija ingår.

Blot – en fornnordisk offerritual, likvärdig med en gudstjänst.

Midgård – är i nordisk mytologi den borg som bebos av människorna.

Rökstenen – en av Sveriges kändaste runtstenar, belägen strax utanför Ödeshög.

Annons
Annons