Elise Lindqvist överfölls av gäng men vägrar låta sig skrämmas

Elise Lindqvist, 81, överfölls av ett gäng i centrala Stockholm. – Jag har inte riktigt återhämtat mig, men det är på väg, säger Elise till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Elise Lindqvist har hyllats av hela svenska folket för sitt arbete med att hjälpa prostituerade. Hon har intervjuats i Skavlan, hon har fått Svenska hjältars pris för Årets Livsgärning, och hennes porträtt finns på Arlanda bland andra kända svenskar.

Varje fredag natt är hon, tillsammans med sina medarbetare, på plats på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Och hon var på plats även igår kväll - trots att hon fortfarande har sviter från överfallet, som skedde i mars. 

Hon stod då vid en rulltrappa, när ett gäng unga män kom upp. En av dem rusade fram till Elise och slog huvudet och överkroppen i mellangärdet på Elise, som föll bakåt.

En polis som kom till platsen sa att Elise haft änglavakt, eftersom hon inte skadade huvudet när hon föll. Men knäet skadades och gjorde ont.

Se också: Elise berättar om överfallet: Polisen sa att de var extremt farliga män
 

Kort efteråt hamnade Elise mitt i tumultet vid terrorattentatet i Stockholm. Hon var då på Mäster Samuelsgatan när Drottninggatan.

– Jag såg svart rök och hörde polisen skrika "Spring!". Först blev jag som paralyserad, men sedan sprang jag för livet. Jag visste då inte att det var en lastbil, men jag såg rök och gråtande människor och hörde sirenerna, berättade hon för Aftonbladet.

När hon sprang för livet bort från lastbilen gick dock knäskadan upp igen, och Elise fick uppsöka läkare igen.

– Det är två händelser som gett mig en chock. Det har varit lite för mycket, kroppen har blivit mörbultad och hänger inte riktigt med. Läkarna har sagt att jag ska vila. Men det känns lite bättre nu, säger Elise till Dagen.

Dagen når henne på lördagsmorgonen i en taxi, på väg till Ånge. Där ska hon berätta om sitt arbete i en församling och i en skola.

– Jag ger inte upp. Och det är inget fel på pratet! säger hon lite skämtsamt.

Och fredagskvällen - ja, den tillbringade som vanligt delar av på Malmskillnadsgatan, skadorna till trots.

– Jag var med en stund. Jag har sagt att jag vill vara ute en stund varje fredag. Jag ska inte bli så rädd att jag inte vågar vara med.

– Jag tänker inte låta det onda få övertaget!

Annons
Annons