Caroline Widell utmanar föräldrar läsa Bibeln med barnen

Caroline Widell är familjepastorn som brinner för att stärka barn och unga i tron .
– Det börjar när barnet föds. Läs Bibeln när barnet sitter i din famn – det händer något när Bibelns ord läses högt, säger hon.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Familj

Caroline och hennes man Fredrik flyttade till Stockholm från Hälsingland för tjugo år sedan, och hamnade i invandrar­täta Tensta. Ett område som i media ibland kallas ”särskilt utsatt”.

– Jag känner själv ett slags hatkärlek till Tensta. Jag kan se problemen och bli frustrerad. Klimatet i Tensta har hårdnat under senare år. Varför kastar folk skräp? Varför bränner de en bil? Men när folk kritiserar Tensta­ träder jag upp till stadsdelens försvar!

Själv har hon aldrig känt sig otrygg i Tensta, så mediebilden om att det skulle vara otryggt stämmer inte, säger hon. Och hon betonar att det är roligt med grannar från hela världen.

– Det tog ett par år att vänja sig vid alla kulturer och språk. Men sedan vänjer man sig, och jag tycker att det är en fantastisk plats.

I Tensta arbetade de med en församlingsplantering inom New Life. Satsningen pågick i några år, och erfarenheten av att vara församling mitt i för­orten var en berikande erfarenhet, tycker hon.

– Ja, men det har varit en sorg för mig och min man att församlingen inte växte på den platsen. Vi brukar säga att vår bästa erfarenhet av församling var där. Vi delade mat och barnen ärvde kläder av varandra. Det är så jag tänker att en församling egentligen ska vara. Att vi ska finnas till för varandra, och inte bara ses på söndagarna.

Nu är Caroline och Fredrik med i moderförsamlingen New Life som finns i Alvik, och där jobbar Caroline som familjepastor. Engagemanget för att tron ska finnas med i vardagslivet och i familjelivet har hon kvar.

Hon har ett särskilt hjärta för församlingsbarn. Caroline säger att det är viktigare än någonsin att stödja barn och unga i församlingen.

– Man tänker lätt att ”de är ju med i kyrkan, de är med på vägen”. Men det är viktigt att stödja deras tro och deras utveckling.

Ett sätt att göra det är att redan tidigt involvera barnen mer, menar hon – men på ett naturligt sätt.

– Vi ägnar mycket tid åt att engagera oss i barnens fotbollsspel eller dans eller vad de håller på med. Men hur mycket tid ägnar vi åt att få barnet att läsa Bibeln? Eller bara våga be? Det behöver inte vara svårt.

– Om ditt barn kommer och säger ”jag är så nervös för provet i morgon” kan man säga: ”Vi kan ju be en stund”.

Caroline tycker att vi ofta tror för lite om barnens kapacitet. Barn kan både förstå och uppleva Gud. Därför ska man också lyssna på dem.

Själv växte Caroline upp i en kristen familj. Hon säger att det är ”en nåd” att ha fått en barna­tro. Men det var också viktigt att sedan ta egna steg i tron, säger hon. Nu har hon själv tre barn, och det äldsta har hunnit gifta sig.

Caroline valde att vara hemma länge med barnen när de var små – ett val hon inte ångrar.

–  Jag skulle vilja utmana människor att våga välja annorlunda än det gängse.

– Det är så kort tid barnen är små, och jag skulle vilja uppmuntra föräldrarna att prioritera barnen.

Caroline Widell

Aktuell: Fyller 45 år den 4 oktober

Firar: Med familjen. ”Något år skulle jag också vilja bjuda in till stort barnkalas i församlingen. Då skulle det bli minst 70 barn”.

Familj: Maken Fredrik och tre barn.

Hobbyer: Tycker om att baka och att åka motorcykel med sin man Fredrik.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons