Mat

Veckans mat: Fiskapudding med brynt citronsmör

Dagens matinspiratör Diakon-Daniel: Denna rätt har jag helt skapat utifrån vad som fanns i kylen.

Se, lukta och smaka på det du har i kylen innan du slänger det. De är mina tre bästa spartips för att hålla matsvinnet i schack i en tid då matpriserna skenar i en okontrollerad fart.

Min mormor var en hipster inom matlagning. Men de visste hon inte då. Som barn tyckte vi syskon att hon nästan var lite pinsamt tokig när hon mixade ned resterna av en äppelpaj i soppan.

Men har du levt i skuggorna av ett världskrig, delat köksbord med tolv andra hungriga syskon och föräldrar och sett hur skördar har regnat bort, då gäller det att ha kunskap om hur man maxar råvarornas fulla potential för att överleva morgondagen. Det är gastronomi på hög nivå.

Att, som i dag, slänga på en väl marmorerad entrecote på grillen och slå ihop en bearnaise på bra råvaror, det klarar de flesta av. I dag skulle min mormor i stället ha setts som en miljöhjälte, någon som kunde ge kunskap om hur man lagar god budgetmat i en tid med stora ekonomiska utmaningar för småbarnsfamiljer.

Det hon gjorde med pajen var genialiskt. Äpplena gav en syra som lyfter andra råvarors smaker, pajskalet reder av soppan och smöret blankar av och ger en rundare smak.

Denna rätt har jag helt skapat utifrån vad kylen hade att ge.

---

Fiskpudding med brynt citronsmör för 4 personer

  • 800 g potatis – skalad och kokt
  • 300 g lax – färsk, gravad eller kallrökt
  • 1 burk (125 g) ansjovisfiléer
  • 2 msk rökt kaviar i tub
  • 1 medelstor purjolök
  • 2 dl grädde 40 procent
  • 2 dl mjölk 3 procent
  • 75 g smör – brynt
  • 4 st ägg
  • 1 st citron – zest
  • 1 kruka dill
  • 1 tsk salt – om du har färsk lax
Diakon-Daniels mat vecka 15

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skiva potatisen och laxen.
  3. Blanda grädde, mjölk, ägg, kaviar, ansjovisspadet och eventuellt salt.
  4. Dela och skölj purjolöken noga. Skiva den tunt och fräs i lite smör tills den är mjuk.
  5. Smörj en gratängform, varva lax, ansjovis, purjolök och potatis. Understa och översta lagret ska vara potatis.
  6. Avsluta med att hälla på gräddblandningen.
  7. Baka av cirka 45 min i ugnen tills puddingen har satt sig och fått fin färg. Låt den sedan vila 15 min i rumstemperatur innan servering. Blanda det brynta smöret med citronzest och servera till. Garnera med plockad dill.
Diakon-Daniels mat vecka 15

---

Tips:

  • Rätten går att göra laktosfri. Byt då ut mejeriprodukterna.
  • När du arbetar med skal från citrusfrukter råder jag dig att använda ekologiska frukter.

---

Fler artiklar för dig