Mat

Veckans mat: Chokladtryffel med honung

Diakon-Daniel: För mig är chokladen en självklarhet, inte bara i det söta efterrättsköket.

Jag var på en tyst retreat för några år sedan. Under måltiden lästes det från Psaltaren. Varje tugga blandades med andlig föda. Det blev väldigt starkt att låta Guds ord få sjunka in samtidigt som en enkel måltid inmundigades.

Chokladen har kommit och gått inom det gastronomiska köken och kunskapen om att nyttja frukten har långsamt vuxit fram. Det var först när honung tillfördes som intresset för chokladen blev stort och den fick ta en ny plats i köket. För mig är chokladen en självklarhet, dels inom det söta köket, men även i de kalla och varma rätter jag tillagar. Att sakta låta en chokladtryffel få smälta i munnen medan man djupdyker i en evangelietext eller meditativt läser en psaltarpsalm, kan ta nya höjder. Prova så får du se! Lycka till!

Chokladtryffel ca 25 st

Ingredienser

  • 1 1/2 dl grädde
  • 75 g smör
  • 300 g mörk choklad 70% (Jag brukar välja choklad med omsorg. Gärna rättvisemärkt.)
  • 2 msk honung

Tillagning:

Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.

Koka upp grädden och rör ner honungen.

Häll grädden över chokladen och rör tills du får en homogen smet.

Rör sedan ner smöret lite i omgångar. Nu har du fått en ganache.

Låt ganachen stå i kylen till dagen därpå.

Forma små bollar och rulla dem i kakao eller något av de andra alternativen som är angivna nedan.

Lycka till!

---

Tips för att lägga till goda smaker

  • Testa att servera lite olivolja och flingsalt till tryfflarna. Det är otroligt gott!
  • Torka 1 dl lingon, blåbär eller hallon och mixa det med socker. Rulla sedan tryfflarna i sockret.
  • Byt ut 1/2 dl grädde mot tex. koncentrerad saft.
  • Vill du ha apelsin, citron eller limesmak så tillsett zest från en frukt till denna sats. Du tillsätter skalet samtidigt som smöret. Om du vill få utan skalbitar i din tryffel, lägg zesten i den varma grädden och låt dra 20 min. Koka upp grädden igen och sila av grädden över den finhackade chokladen.
  • Örter är också bra att smaka upp med, exempelvis timjan, citrontimjan eller rosmarin. Gör då på samma sätt som med citrusfrukterna. Kryddorna måste silas av innan grädden går ner i chokladen.

Lycka till!

---

Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar