Nyheter

Danska kyrkor tysta om asyl-lag

Nyligen gick förre generalsekreteraren ut och fördömde den nya flyktinglagen, som gick igenom i Danmark med stark majoritet i förra veckan. I dansk kristenhet hörs dock inte många kritiska röster.

1 av 3

Enligt den nya lag som antogs i tisdags kan danska myndigheter konfiskera smycken och andra tillhörigheter från flyktingar, för att på detta sätt finansiera flyktingarnas boende och andra kostnader för dem.

Flyktingarna har endast rätt att behålla kontanter och värdeföremål på upp till sammanlagt 10 000 kronor.

Kritiken lät inte vänta på sig. FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan skriver i en Facebook-post som citeras världen över att han är ”bekymrad över den nya flyktinglag som det danska parlamentet antagit.” Även nuvarande generalsekreteraren Ban Ki-moon är kritisk.

Svårare att uttala sig

I utländska medier har Danmark målats upp som en invandrarfientlig nation, och det har till och med gjorts liknelser med hur nazister tog ifrån judar deras tillhörigheter. Det är en liknelse som får danskar att reagera.

Men den inhemska debatten om beslutet verkar i svenska ögon ganska lam, även om det går att hitta enstaka kritiska röster. Den som söker kristna röster i pressen och offentliga uttalanden från kyrkorna, får också leta länge.

Initierade danska källor säger till Dagen att svenska och norska kyrkor är mer politiska än den danska, och att det är svårt att få danska kyrkliga företrädare att uttala sig i samhällsfrågor som denna.

”Det gör ont”

Ett undantag är biskop Peter Skov-Jakobsen i Köpenhamns stift, som snabbt hör av sig när Dagen kontaktar honom för att få en kommentar. Han skriver i ett uttalande till Dagen att hans intryck är att en stor del av den politiska sfären har blivit överraskad över hur Danmarks hållning blev mottagen och förstådd utomlands.

– Danmark har jämförts med en av de största katastroferna under 1900-talet, skriver han.

– Att klumpas ihop med krafter som dessa gör helt enkelt ont.

Han hoppas dock att danskarna framöver kommer att kunna visa att Danmark är en civiliserad nation, där man självfallet arbetar på ett ansvarigt sätt med de stora europeiska problem som finns idag.

– Jag hoppas att åren som kommer kan få oss att lämna den rädslans kultur som talar om att några kommer hit för att ta ifrån oss allt och ödelägga vår kultur. Jag hoppas att rädslan byts ut till den öppenhet som också är den europeiska kristenhetens berättelse, skriver han.

Ingen större omfattning

Dansk Folkekirke, som är understödd av staten, har också ett samarbetsråd för ekumeniska relationer. Där finns sedan 2015 ett arbete för flyktingar, Folkekirkens Asylsamarbejde.

Sören Dalsgaard är koordinator för det arbetet. Han tror inte att den kritiserade ”smyckeslagen” kommer att användas i någon större omfattning. Han påpekar att den del av lagen som handlar om återförening av familjer först efter tre år är den del av den nya lagen som kritiserats hårdast av UNHCR, liksom av det danska Institut for Menneskerettigheter.

– Om de slutsatser som UNHCR och institutet drar är riktiga kommer antagligen att avgöras i en europeisk domstol, säger han.

Ska erbjudas dansk vän

Han pekar också på att det i Danmark görs mycket för flyktingar runtom i landet i olika församlingar, även om det aldrig som i till exempel i Sverige, har varit aktuellt att förvandla kyrkor till tillfälliga boende. Det har inte funnits behov av detta, säger han.

Utmaningen inför framtiden är att integrera flyktingarna på ett bra sätt i Danmark.

– På många platser görs redan mycket. Men det finns potential att kunna mobilisera fler frivilliga. Det gäller inte minst arbetet med att skapa vänskapskontakter mellan danskar och flyktingar. Målet i Danmark är att alla flyktingar som kommer till Danmark skall erbjudas en dansk vän.

Fler artiklar för dig