Nyheter

Prästen som delar sovplats med utsatta

När Migrationsverket skickar nödrop tvekar Per Kristiansson inte en sekund. Samma dag öppnar han och kollegerna Johanneskyrkan i cent­ral­­a Malmö som natthärbärge för flyktinga­r och EU-migranter. – Min tro driver mig, säger han.

Pers engagemang för flyktingar började redan på 1980-talet när han som ung konfirmationspräst mötte ett flyktingpar från El Salvador.

– Jag blev förvånad. Det handlar om här och nu. Jag hade de här behoven i min egen församling.

Paret kom i kontakt med Per när de ville behålla sin dotter i Sverige. Hon var bara tre år och eftersom Svenska kyrkan hade ansvar för folkbokföringen hamnade ärendet på hans bord. Sedan dess har Per på olika sätt arbetat för att hjälpa flyktingar.

I dag är han präst i Västra Skrävlinge församling men arbetar med flyktingar och asylsökande i olika delar av Malmö.

På morgonen den 21 november ringer Migrationsverket. Myndighetens boendeplatser är fyllda. Den stora strömmen av flyktingar har tvingat många att sova utomhus. När Per och hans kolleger öppnar Johanneskyrkans dörrar skickar Migrationsverket genast 60 flyktingar. Även 20 EU-migranter kommer för att söka skydd för kylan. Samma kväll är det storm och snöbyar.

– Det var natten till domsöndagen. Bibeltexten handlade om Jesu ord: ”Jag var hemlös och ni tog hand om mig”. Det blev väldigt starkt.

Kyrkan fylls av människor
Varje natt sover två av kyrkans personal tillsammans med dem som söker skydd. Per är ofta där. Han både sover och administrerar arbetet. Kyrkbänkar och kyrkgolv fylls av människor. Framför allt är det unga män som kommit ensamma till Sverige.

– Det är ett väldigt enkelt boende. Vi har inte möjlighet att ta dit madrasser. A­lternativet för dem vore att sova utomhus.

Flyktingarna får mat, kuddar och täcken av Migrationsverket. På kvällen är kyrkan härbärge, på dagen bedrivs kyrkans vanliga aktiviteter. Per varvar administration och vanligt församlingsarbete med nätter i Johanneskyrkan.

– Det tar tid men jag ser liv och tjänst som en helhet. Jag är ju kallad till medmänniska först och främst.

En av personalen håller sig alltid vaken. Klockan tolv, tre och sex under natten ber de i tysthet – för nattens vila, för oro och för morgondagen. Alla som sover i kyrkan vet att det är en gudstjänstlokal och vet att det alltid är människor som ber där.

– Flyktingarna har ofta själva religiös bakgrund så för dem är bön inget konstigt.

I samtalen med flyktingarna får Per ofta höra om deras tro. Många är övertygade om att Gud beskyddat dem under resan till Sverige.

Flyktingströmmen har minskat
Under några veckor skickade Migrationsverket nya flyktingar till Johanneskyrkan varje dag. Nu har flyktingströmmen minskat och i dag är det bara EU-migranter och svenska hemlösa som behöver sovplats. Vissa nätter kommer 15. Ibland 55.

– Mitt engagemang beror på evangeliet. Mycket i Bibeln talar om flykt. Det går inte att avskärma sig.

Ett stenkast från Pers kontor ligger Migrationsverkets huvudkontor i Malmö. Där sitter en jurist och arbetar för fullt. Hon var den treåriga flyktingflickan som Per Kristiansson en gång fick hjälpa till trygghet i Sverige. Nu vill hon hjälpa andra.

Fler artiklar för dig