Fristadsrörelsen ökar stort bland kyrkor i USA

Trump-administrationens hårdföra politik gentemot papperslösa tros ligga bakom att allt fler församlingar i USA engagerar sig i att skapa fristäder. Men de riskerar att straffas - och de kan inte alltid heller skydda de papperslösa.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Skall troende i USA alltid följa lagen - eller skall de följa sitt hjärta? Frågan har aktualiserats för många kristna i USA genom de utmaningar kyrkorna ställs inför när det gäller synen på immigranter och papperslösa.

– Vi vill inte vara dåliga medborgare. Vi vill inte bryta mot lagen. Men vi vill stå på rättvisans sida, och vi vill stå för det som vår tro och det som Guds lag manar oss att göra. Vår tolkning är att vi skall välkomna våra bröder och systrar, säger pastor Justo Gonzales i Pilgrim-St. Luke´s United Church of Christ i Buffalo, till nyhetssajten Religion News Service.

Han är en av dem som har engagerat sig i Fristadsrörelsen, The Sanctuary Movement, som bland annat gömmer och hjälper papperslösa.

Men det är inte alldeles oproblematiskt för församlingar att till exempel gömma papperslösa.

– Den som gör det kan bli anhållen, och resultatet kan bli internering eller böter, säger Jessica Vaughan, direktor vid Center for Immigration Studies.

Hon betonar att det heller inte går att skydda papperslösa från att bli utvisade.

– Att ge papperslösa och illegala immigranter skydd blir meningslöst, därför att federala myndigheter har rätt att gå in och arrestera en person om det behövs, eller också kan myndigheterna helt enkelt vänta ut den person det gäller, och han eller hon blir i alla fall utvisad till sist.

Trots riskerna för böter och risken att den man skyddar ändå kan bli utvisad, växer Fristads-rörelsen bland kyrkorna i USA. Före valet var antalet engagerade församlingar 400, nu är siffran 800. Rörelsen omfattar också andra religiösa samfund, bland annat judiska organisationer, muslimska och buddhistiska.

Den jesuitiske prästen Blase Cupich i Chicago har sammanställt en lista över vad församlingar bör tänka på gällande vad lagen säger innan man engagerar sig i Fristads-rörelsen. Hittills har kyrkor i USA inte blivit utsatta för räder där myndigheterna jagar papperslösa, skriver RNS. Men på 1980-talet åtalades kyrkoledare som gömt papperslösa, och några av dem dömdes, dock inte till fängelse.

Annons
Annons