Gudgubbarna har fått en Gudtant

Poddradioprogrammen om Gudgubbar går vidare. Nu har även Siewert Öholm och "Gudtanten" Linda Bergling intervjuats av Ekström och Karlsten.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan och medförfattare till boken om Carola som kom i våras, kallar sig ateist eller agnostiker. Emanuel Karlsten med förflutet som webbredaktör på Dagen är uppväxt inom Frälsningsarmén. Tillsammans beslöt de att göra program som sällan hörs i Sverige, om Gud och religion. Forumet blev poddradrion och intervjuas skulle 60-plussare med Gud i hågen.

Namnet "Gudgubbar" fick hänga kvar även sedan herrarna Ekström och Karlsten fått kritik och luckrat upp gubbigheten med en och annan intervjuad "tant". Än så länge är det Linda Bergling som fått representera det kvinniga könet vid sidan av Lennart Koskinen och Siewert Öholm. Vilka som kommer framöver hålls hemligt.

Linda Bergling fick svara på frågor om varför helandet är så centralt i församlingen Arkens framtoning och hur hon ställde sig till kända helandeförkunnare som Benny Hinn eller Charles Ndifon.

Hon förklarade att församlingen Arken bildades 1986 utifrån en kallelse att hjälpa människor och en längtan att få se den bibliske Jesus som "höll på med helande hela tiden".

- Helande betyder olika saker. Man måste tänka på hela människan, hon kan vara själsligt eller fysiskt sjuk, förklarade Linda och berättade om sju steg som utformats under åren när Arken sökt hjälpa människor i nöd.

- Grunden är mötet med Jesus. Det mest naturliga för människan är att söka sig till Skaparen för sitt helande.

Hon berättade också att Arken fått tillstånd från Socialstyrelsen att driva ett HBV-hem, hem för vård och boende, på kristen grund. Dit ska kristna kunna söka sig för hjälp utan att utsättas för andliga influenser från andra religioner som yoga eller mindfulness.

- Vi menar att man inte kan plocka bort andligheten ur en metod. Metoderna sitter ihop med religionerna när det gäller hinduism och buddism. Och vi vill vara ärliga och visa att det här är ett kristet altenativ.

IT-skandalen på Transportstyrelsen
Annons
Annons
Annons
Annons