Här förs Siewert Öholm till sista vilan

Tv-profilen Siewert Öholm begravdes på fredagen i S:ta Clara kyrka i Stockholm. 200 personer – däribland Israels ambassadör och M-ledaren Anna Kinberg Batra – deltog i ceremonin.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Kanske var det vårens första solstrålar som genom fönstren träffade kistan. Vackert, men sparsamt utsmyckad. När S:ta Clara kyrka på fredagen fylldes av människor stod det klart: många ville hedra Siewert Öholms minne

Till tonerna av "I de levandes land", som framfördes av pianisten Per-Erik Hallin, började begravningsgudstjänsten prick klockan 12.

– Siewert regisserade sin egen begravning. Nu är vi här i den regi som han har gett oss, sa prästen Bo Brander, som var officiant.

Sista nattvardsstunden

Bo Brander berättade sedan om den sista nattvardsstunden som Siewert Öholm deltog i.

– Känn ingen oro. Tro på Gud, och tro på mig. Det är Jesu ord, och de lästes när Siewert fick ta emot sin sista nattvard.

Sedan tecknade Brander en bild av en person med ett långt yrkesliv i offentligheten. Om hur Siewert Öholm fick idén till tv-programmet "Hela kyrkan sjunger" från 1983. Om hur han sedan hamnade i debattvärlden och fick skapa någonting nytt inom tv-mediet.

– Siewert blev för många inom tv-branschen en läromästare. Han hade en egen stil. Lidelsefull, rapp och precis. Samtidigt ledde hans lidelse till en del övertramp.

Nämnde tv-program

Brander kunde i detta sammanhang inte låta bli att nämna det tv-program från 1984 där den unge rockjournalisten Anders Tengner blev hårt ansatt i direktsändning. Men berättelsen tog en ny vändning 2015 då de två möttes och Siewert bad Anders Tengner om förlåtelse.

– Han gav exempel på försoningen och förlåtelsens befrielse i vårt lands ganska hårda kulturklimat, sa Brander.

Tillbaka till nattvardsstunden i Växjö, där Siewert Öholm bodde den sista tiden.

– Den kvällen hade solen gått ner över redaktören och debattlustan hade lagt sig. Nu var det bara att trygga sig till Jesu ord. Och Siewert vilade i sin tro, avslutade Bo Brander.

Politiker och kyrkfolk

Bland de som valde att ta ett särkilt farväl fanns – förutom familjen – M-ledaren Anna Kinberg Batra, och Elisabeth Svantesson (M). Vänsterpolitikerna lyste med sin frånvaro, men EU-parlamentarikern Lars Adaktusson (KD) och riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) gick fram och lade blommor på kistan.

Det gjorde också tv-profilerna Karin Hübinette och Lennart Persson. Även Marcus Birro, Ulf Ekman och Israels ambassadör Isaac Bachman tog ett sista farväl vid kistan, innan den bars från kyrkan – ut till den varma vårsolen.

Siewert Öholm blev 77 år och gravsattes direkt efter begravningen på Skogskyrkogården i Stockholm.

Annons
Annons