Hårda domar i Iran – upp till femton års fängelse för kristna

I en rad domar under juni och juli har kristna dömts till mångåriga fängelsestraff i Iran.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Observera att den här artikeln publicerades i juli 2017.
 

Domstolar i Iran har slagit ner hårt mot kristna de senaste månaderna, rapporterar Christianity Solidarity Worldwide, CSW. I en dom som Revolutionsdomstolen i Teheran tillkännagav den 6 juli dömdes fyra män till tio års fängelse vardera. Bland de fyra dömda finns pastor Yousef Nadarkhani, som tidigare suttit fängslad i nära tre år, anklagad för hädelse, skriver sajten Iranfocus.com.

"Bygger på falska anklagelser"

Mervyn Thomas, ledare för CSW, kommenterar domen i ett uttalande:

–  Vi är djupt besvikna över dessa överdrivna domar, som bygger på falska anklagelser och tydligt är en del av en intensifierad kampanj av trakasserier från rättväsendet för att skrämma medlemmar i minoritetsreligioner.

De fyra männen greps i maj under räder mot kristna hem i staden Rasht. De dömdes bland annat för att ha haft husförsamlingar i sina hem, samt för att ha hotat nationens säkerhet, enligt Iranfocus.com.

Åttio piskrapp

Tre av dem har också dömts till åttio piskrapp för att de druckit vin under en nattvardsgudstjänst och väntar på att överklagan av domen ska tas upp, skriver CSW. Alkoholkonsumtion är strängt förbjudet i Iran.

Domslutet tillkännagavs bara tre dagar efter att fyra andra kristna män dömdes till fängelse vid samma domstol, tre av dem i tio år och en i femton år.

Tio års fängelse för tro

Ytterligare fyra kristna män dömdes till tio års fängelse av Revolutionsdomstolen i juni. Tre av männen kommer från Azerbajdzjan och dömdes i sin frånvaro, rapporterar Mohabat News. De tre azererna, som tillhör den Livets ord-anknutna församlingen Word of Life i Baku, dömdes i sin frånvaro då de lämnat Iran efter att de släppts mot höga borgenssummor i november förra året, uppger Mohabat News.

Mansour Borji från människorättsgruppen Artikel 18, menar att domarna visar hur de iranska myndigheterna fruktar för kristendomens tillväxt i landet.

– Det kan tolkas som ett tecken på att de vill sända ett budskap till Irans kristna, säger Borji till World Watch Monitor.

Annons
Annons