IS-klotter mot kristna i Göteborg

Två restauranger som ägs av kristna assyrier i Göteborg har fått sina lokaler nedklottrade med IS-budskap. "Konvertera eller dö", stod på väggarna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Runt Opaltorget i Västra Frölunda i Göteborg finns flera butiker och restauranger.

Men det var bara restauranger som ägs av kristna assyrier som angripits.

När Marcus Samuelsson, ägare till caférörelsen Le Pain Français, skulle öppna sin butik möttes han av budskapet på väggen.

Förutom uppmaningen att konvertera stod även det arabiska tecken för kristen som IS använde när de intog staden Mosul 2014.

– Det är djupt kränkande och sårande. Det känns som vi pekas ut som måltavla, eftersom de två som äger restaurangerna är assyrier, säger Josef Garis, ordförande för Assyriska riksförbundets distrikt i Göteborg.

En polisanmälan har gjorts, men Garis menar att polisen först inte tog klottrets budskap på allvar. Men för ett minoritetsfolk som varit förföljt i flera hundra år i hemländerna ligger minnena nära till hands.

– Först ville polisen och kommunen förringa det men vi tolkar det så mycket mer allvarligt. Oavsett om det är rasister, vettvillingar eller islamister som ligger bakom är det viktigt att samhället reagerar starkt mot sådant här, säger han.

Är din bild att IS håller på och aktivera sig i Göteborg?

– Ja, det är inte bara min bild utan en allmän bild. Det finns personer som vuxit upp här i Göteborg och gett sig iväg för att strida för Islamiska staten. Det är också konstaterat av Säpo, säger han och fortsätter:

– Människor som bor grannar med människor som sympatiserar med IS känner stor oro och olust.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för skadegörelsen, och i brist på vittnen kommer utredningen troligtvis att läggas ner.

– I förlängningen skapar sådant här onödiga motsättningar mellan folkgrupper. Det är precis det som extremisterna vill. Det här drabbar också muslimer som inte alls har med extremisterna att göra på ett negativt sätt, säger han.

Annons
Utfrågningarna av partiledarna
Annons