Israels ambassadör slutar: Hoppas jag ökat förståelsen för Israel

Efter fem intensiva år lämnar nu israeliske ambassadören posten i Stockholm och återvänder hem.
–  Jag hoppas att jag har kunnat öka förståelsen för Israel, säger Isaac Bachman, som varit en flitig och i högsta grad synlig debattör.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Den som söker information om Isaac Bachman ska finna att hans lista över publicerade artiklar i svensk press är lång och gedigen. Femtiotalet debattartiklar i olika svenska medier finns på ambassadörens lista efter de fem åren i Sverige.

Han har synts och hörts i svensk debatt, och detta är också något som han själv medvetet satsat på för att öka kunskapen om och förståelsen för Israel.

– Rapporteringen om den israelisk-palestinska konflikten i Sverige är mycket ensidig. Det är en prefabricerad berättelse där man bara lyssnar på ena parten, palestinierna, säger Isaac Bachman.

En av mest hårdbevakade ambassaderna

Dagen får en intervju med Isaac Bachmann på Israels ambassad, som är en av de mest hårdbevakade ambassaderna i Stockholm. Vi får lämna ifrån oss ytterkläder och väskorna scannas noga vid entrén. Det finns förstås skäl till den förstärkta säkerheten: judar i allmänhet är utsatta i Sverige i dag, och judar som representerar Israel är synnerligen utsatta.

Blandade känslor

Ambassadören bjuder på kaffe. Snart ska han byta svensk sval sommar mot en gissningsvis betydligt varmare och fuktigare variant i Israel. Vädret i Israel är inget han ser fram emot, faktum är att han tycker bättre om svensk sommar. Men han ser fram emot att få komma hem och träffa familj och vänner.

– Jag har blandade känslor inför att lämna Sverige. Jag älskar den här platsen. Men vi har barn och barnbarn i Israel. Att få komma hem innebär att vi får tillbaka ett mer normalt liv och kan träffa dem, säger han.

Erfaren ambassadör

Isaac Bachman är en erfaren ambassadör, innan han kom till Sverige arbetade han bland annat i Bolivia (1998–2001) och Guatemala (2006–2009). Vad tänkte han då om att komma till Sverige – och hur stämde de tankarna överens med vad han mötte här?

– Jag hade ju läst på en del om Sverige innan jag kom. Jag var förberedd på hur Sverige skulle vara – men jag blev ändå överraskad över vissa saker här, säger han.

– Mest av allt blev jag förvånad över att åsiktskorridoren var så pass trång. I Israel är åsikterna mycket spretiga. Så fort det finns en majoritet för en åsikt vill många utmana den åsikten. Här i Sverige är det tvärtom. Människor verkar mest av allt vilja instämma i majoritetens åsikter.

"Blodig konflikt"

Denna svenska konsensusmentaliteten gör att det är väldigt svårt att nå igenom med budskap som bryter med den kollektiva berättelsen, menar han. Det får konsekvenser bland annat när det gäller synen på Israel.

– Jag påstår inte att Israel är perfekt. Vi gör också fel – det erkänner jag öppet. Det är en blodig konflikt. Men vi måste åtminstone få ge vår syn på saken, säger han och frågar retoriskt:

– Hur ofta tror du att svenska medier har hört av sig hit?

– Det har varit mycket, mycket sällan.

Kollektiv berättelse

Svenska medier, svenska politiker, och även Svenska kyrkan deltar i den kollektiva berättelse som pumpas ut i Sverige och där Israel alltid är den skyldiga parten, säger han.

– Jag väntar mig mer av Sverige. Att ett land som tillhör den fria världen, en demokrati, inte lyssnar på och stödjer en systerdemokrati – den enda demokratin i Mellanöstern. Ett land som talar så mycket om mänskliga rättigheter, om rättvisa, och samtidigt behandlar Israel så orättvist!

"Svenska kyrkan är anti-isralisk"

Svenska kyrkan är mycket anti-israelisk, menar han. Svenska kyrkan själv skriver på sin hemsida att man arbetar för fred mellan Israel och Palestina, och för en tvåstatslösning, men också att man vill se att Israels ockupation av Palestina upphör.

Frikyrkorna har en delvis annan syn. I en debattartikel från 2014 inför att Antje Jackelén skulle bli ärkebiskop skrev Isaac Bachman att han hoppades att kyrkan skulle ändra sin inställning. Men detta har inte skett, menar han.

– Kort svar: nej.

Anrtisemitismen ökar

Både i Sverige och i resten av Europa ökar just nu den antisemitism som många hoppades skulle ha försvunnit efter and­ra världskriget. Men det är inte främst antisemitismen i Europa som oroar ambassadören.

– Många pratar om den. Samtidigt finns det i Europa ett rättssystem där det finns möjligheter att anmäla, att överklaga, att döma.

Antisemitismen i Europa hänger intimt samman med den antisemitism som både riktar sig mot judar för att de är judar, och mot själva staten Israel – och detta är det stora hotet, menar ambassadören.

– Vi ser hur antalet extremistiska muslimer ökar. Och även om den stora majoriteten muslimer vill leva i fred, så är antalet extremister förskräckande högt.

"Sverige är mer eller mindre extremt om Israel"

Ambassadören pekar på svårigheterna för Israel att göra sin röst hörd i internationella sammanhang, där anti-israeliska policys röstas igenom av den talrika skaran av muslimska länder. I dessa sammanhang finns inget skydd för minoriteter, vilket finns i demokratiska länder som Sverige, säger han. Och i internationella sammanhang är Sverige ”mer eller mindre extremt” när det gäller Israel.

– Jag säger inte att den svenske statsministern är antisemit eller att svenskar hatar judar. Men resultatet blir ändå något jag kallar ”anti-jewsrael” (anti-judiskt och anti-israeliskt).

Alternativ bild

Trots svårigheterna att nå fram med Israels ståndpunkt i Sverige tycker Isaac Bachman att opinionsläget här har förbättrats något under de fem år han varit här.

– Jag tycker det. Och om det är något jag är stolt över att ha gjort under min tid här, så är det att jag har försökt ge en alternativ bild.

Paradisiskt land

Snart ska Isaac Bachman lämna ett land som – om man bortser från inställningen till Israel – han faktiskt tycker är ett närmast paradisiskt land.

– Om det finns ett paradis – då skulle Sverige kunna vara korridoren som leder till paradiset. Jag är inte bara diplomatisk här!

– Sverige har en hög levnadsstandard, ren natur, öppenhet, solidaritet mellan människor och en välkomnande inställning till immigranter. Det är storartat, och jag tycker att man bör uppskatta det.

Fakta:

Har arbetat i flera länder

Isaac Bachman har bland annat arbetat i Guatemala, Bolivia, Brasilien, Uruguay, och Burma.

Bäst med Sverige: Vädret, renheten, solidariteten och medmänsklig värme. Tycker om svensk mat, ”svenskar lägger upp lagom mycket på tallriken. Det är bättre än i Israel, där varje måltid är en festival och man äter för mycket”. Gillar rökt lax.

Sämst med Sverige: Bilden av Israel, och en kollektivistisk anda som gör att få vågar utmana majoritetsåsikter.

Aktuell: Slutar som ambassadör i Sverige och åker tillbaka till Jerusalem. Sedan väntar en ny placering någonstans i världen.

Utfrågningarna av partiledarna
Annons
Annons