Jihadistgrupp utropar islamisk stat

Jihadistiska Isis, som dragit fram över Irak under de senaste veckorna, har i ett officiellt uttalande utropat ett "kalifat" – en islamisk stat. Gruppens ledare utnämns till statens kalif.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Att jihadistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, strider för att upprätta en egen stat baserat på en extremt sträng tolkning av sharia, alltså islamisk lag, har länge varit tydligt. Men i ett uttalande som TT tagit del av utropar Isis nu officiellt ett kalifat, alltså en islamisk stat. Gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, utnämns till statens ledare och kalif.

"Lagligheten i alla emirat, grupper, stater och organisationer ogiltigförklaras genom expansionen av kalifatets auktoritet, och ankomsten av dess trupper till deras områden", heter det i uttalandet.

– Islamiska staten beslutade att bilda ett islamiskt kalifat och att välja en kalif för muslimernas stat, säger gruppens talesman Abu Muhammad al-Adnani i ett bandat tal, enligt nyhetsbyrån AFP.

Gruppen skriver också i uttalandet att den ändrar namn till Islamiska staten, och att "i Irak och Syrien" nu inte längre kommer att användas.

Isis kontrollerar också redan omfattande områden i Syrien och Irak, bland annat har det förekommit fall där personer som befunnits ha brutit mot deras lagtolkning korsfästs eller fått händer avhuggna. Men de har också lagat gator och delat ut mat för att legitimera sin närvaro, och för att etablera sig som det nya styret.

Isis anser själva att det faller på alla muslimer att svära trohet till deras ledare, trots att deras ideologi ligger långt utanför den sunnimuslimska mittfåran. Dess extrema tolkning av sharia har också lett till blodiga konflikter med andra rebellgrupper och även al-Qaida har brutit med Isis, och de är nu konkurrerande grupper.

Annons
Annons
TORPKONFERENSEN
Annons
Annons