Nyheter

KD föreslår asylzoner och gränskontroller

Inför zoner dit asylsökande hänvisas, inför gränskontroller och effektivisera avvisningarna. Det är tre nya förslag från KD för att Sverige ska klara av flyktingkrisen.

Trots att sex riksdagspartier nyligen kom överens om den svenska flyktingpolitiken, i den så kallade migrationsöverenskommelsen, har utspelen fortsatt att avlösa varandra. Förra veckan var det migrationsminister Morgan Johansson (S) som sa att gränsen är nådd, och en uppmaning till asylsökande att inte ta sig till Sverige. I måndags var det dags för Moderaterna. På en presskonferens i riksdagen presenterade de en rad förslag där införandet av gränskontroller fick störst uppmärksamhet, ett förslag där Sverige redan vid gränsen ska kunna mota bort människor som vill söka asyl.

Zonindelning av flyktingar

När KD:s partiledare Ebba Busch Thor kallade till pressträff i onsdags var förväntningarna att partiet skulle närma sig det moderata, något tuffare, tonläget. Och visst, även KD är numera för gränskontroller. Men inte för att avvisa människor vid gränsen, utan för att slussa in asylsökande i specifika zoner där deras ärende ska snabbhanteras.

– Vi behöver minska trycket på det svenska asylsystemet, och öka mottagningskapaciteten, löd Ebba Busch Thors budskap.

De mer detaljerade beskrivningarna av vad de föreslagna asylansökningsområdena ska bestå av gick KD-ledaren inte in på, men meddelade i alla fall till den församlade presskåren att ”det kan handla om tältläger”.

Frigöra resurser till polisen

Kristdemokraterna ville också ge större resurser till polisen att avvisa folk som befinner sig illegalt i landet, och de vill också få tydligare regler när det gäller anhöriginvandring, samt tillsätta en kriskommission för att hantera det uppkomna läget.

– Vi tror inte ens att detta kommer att vara tillräckligt, summerade Ebba Busch Thor pressträffen, innan hon svarade på enskilda frågor.

Kristdemokraterna har den senaste tiden upprepat att partiets migrationspolitik bygger både på hjärta och hjärna.

Vad är hjärtat i allt detta som ni föreslår?

– Vi har ett ansvar att hjälpa människor i nöd och människor som flyr. Men just nu har vi en situation där människor välkomnas hit till Sverige och kan sväva i osäkerhet i upp till ett och ett halvt år innan man får ett besked om sin asylansökan, säger Ebba Busch Thor till Dagen.

Hon berättar att 43 procent av alla asylsökande fick avslag i första instans i år, och vill nu att de som söker sig till Sverige ska få snabbare och tydligare besked, för som det är nu är väntetiden för lång.

– Det är inte värdigt, säger KD-ledaren.

De här asylansökningsområdena ni föreslår, kan man kalla det för flyktingläger?

– Nej, det är inte meningen att man ska vara här en längre tid, svarar Ebba Busch Thor.

– De som är föremål för vidare utredning hänvisas bort från det här området, till ett boende. Det här ska vara för en kort tid.

Blandade reaktioner

Reaktionerna på utspelet har varit blandade. Från kyrkligt håll har det ekumeniska Sveriges kristna råd (SKR) profilerat sig med att Sverige ska ha ett generöst synsätt.

– Det är en väldigt svår situation som uppstått, och nu gäller det att bryta den handlingsförlamning som uppstått, säger Misha Jaksic, från SKR:s arbetsgrupp för migration.

Han vill inte gå in och recensera de konkreta förslagen, men menar att för att situationen inte ska gå över styr är det bra att det kommer politiska utspel, samt att lösningar hittas över blockgränsen.

– Att det kommer utspel innebär inte att det blir som man föreslår, men initiativ måste tas.

Fler artiklar för dig