KD: Skadar Sveriges relationer med Israel

Det är mycket anmärkningsvärt att Sverige hamnar i sällskap av Ryssland, Iran och ett antal diktaturer och inte tillsammans med västländer som Storbritannien med flera. Så kommenterar Jacob Forssmed, vikarierande partiledare för Kristdemokraterna, Sveriges röstande i FN kring Jerusalem.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Det befäster bilden av ett Sverige som agerar på ett sätt som skadar de svensk-israeliska relationerna och det är allvarligt.

Jan Björklund kallar det för "israelfientligt". Håller du med?

– Om man sammanfattar det svenska agerandet gentemot Israel ligger det begreppet mycket nära till hands. Man slår spik efter spik i kistan för att slutligen sänka relationerna och inte tar parti för den demokratiska staten Israel. Det är synnerligen beklämmande.

"Komplicerad fråga"

Jacob Forssmed medger att hela frågan är komplicerad. Men han anser i det här fallet att det är anmärkningsvärt när Sverige så tydligt sticker ut.

– När alla övriga EU-länder röstade på ett annat sätt borde Sverige ha övervägt saken en gång till, så man inte blir ett redskap för israelfientlig agenda.

"Olyckligt"

Karin Enström är Moderaternas utrikespolitiske talesperson. I en skriftlig kommentar till Dagen säger hon:

"Det är olyckligt att Sverige som enda EU-land röstade för resolutionen och det väcker frågor när vi på ett så tydligt sätt skiljer oss från andra EU-länder. Det är viktigt att EU har en gemensam röst för att hitta en lösning på konflikten. Att då Sverige som enda land röstar för en resolution med långtgående ställningstaganden i frågan kan få konsekvenser för EU:s fortsatta engagemang i fredsprocessen i Mellanöstern."

 

Annons
Annons