Kristen partiledare i Storbritannien avgår efter två år

Han är den förste evangeliskt kristne partiledaren i Storbritannien på många år. Nu meddelar Tim Farron, ledare för Liberaldemokraterna, att han slutar.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Orsaken till att Tim Farron avgår är att han inte klarar att kombinera partiledarskapet med att leva som fullt ut som kristen.

Och även om nyheten inte kommer helt överraskande, så sätter den ändå en större fråga på sin spets. Den om vad det kostar att vara politiker och vad en politiker får tycker och inte.

Under valkampanjen fick Farron frågor om han tycker att homosexualitet är en synd, trots att han själv tidigare sagt att han stöder könsneutrala äktenskap, skriver Christianity today.

Anklagas för att vara konservativ

Han har anklagats för att dölja en konservativ hållning bakom en liberal täckmantel.

I valet häromveckan fick Liberaldemokraterna fler platser i parlamentet men färre antal röster. Ett okej resultat med tanke på förutsättningarna.

Till slut blev situationen dock ohållbar eftersom fokus hamnade på Farrons kristna ståndpunkter medan partiets sakfrågor kom i skymundan. Farron valde därför självmant att avgå.

– Jag har slitits mellan att leva som en trovärdig kristen och att leda leda partiet, säger han i ett pressmeddelande som citeras av christiantoday.com.

Är självkritisk

Han är självkritisk och säger att han kanske kunde handskats med alla frågor om sin tro från journalister, på ett bättre, mer vist sätt.

– Att vara politisk ledare - inte minst för ett progressivt liberalt parti 2017 - och samtidigt leva som kristen enligt Bibelns undervisning, har blivit omöjligt för mig, säger Tim Farron.

Debatt om att vara troende politiker

Hans avgång kan bli början på en debatt om politikers möjlighet att leva efter en personlig övertygelse som kanske inte delas av majoriteten i landet.

– Han kunde ha smitit ut bakvägen men valde att stå upp även när det var obekvämt, när frågorna om hans tro haglade som mest, säger Nick Spencer på kristna tankesmedjan Theos i London.

Också Sarah Latham, ledare för Liberial Democrat Christian Union, försvarar Farron och menar att hans avgång är oroande:

– Det visar att vi tyvärr lever i samhälle som på många sätt är intolerant mot politiker som har en kristen tro.

– Detta måste förändras och det kan endast ske om kristna träder fram och engagerar sig i hela samhällslivet, i politik, media, affärsliv och så vidare.

Kristna tron viktig

Tim Farron blev kristen när han var 18 år, ett beslut han beskrivit som "det viktigaste beslutet jag fattat i hela mitt liv", har Christian Today tidigare skrivit.

Den 47-årige Tim Farron efterträdde Nick Clegg som partiledare i maj 2015. Han kommer att sitta kvar tills en ny partiledare valts, troligen i höst.

Annons
Annons