Anslut er till kampen!

Var är Svenska kyrkan och andra kristna svenska organisationer?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Svenska kyrkan och andra svenska kristna i organiserad form som inte kämpar för kristnas överlevnad i Mellanöstern, sluta kalla er kristna eller anslut er till kampen! Om Jesus levde eller, som ni egentligen ska tro, lever skulle han vara rasande på er. Hans följare blir förföljda, kidnappade och slaktade. De få som finns kvar i områden styrda av islamister lever som slavar. Vad gör ni åt det? Han är lika besviken över att ni inte står upp för andra svaga och utsatta, som yezidierna.

Lars Adaktusson har initierat en resolution i en av världens stora politiska arenor, Europaparlamentet. Han vill att förföljelsen ska erkännas för vad den är: ett folkmord.

Vi i A Demand For Action satt på helspänn framför våra datorskärmar under debatten i Europaparlamentet i förra veckan. En diskussion om miljontals icke-muslimers, men också muslimska minoriteters, fortsatta existens i Syrien och Irak diskuterades. Parlamentariker höll sina anföranden. I början blev det bråk mellan talmannen och en av de brittiska politikerna. Talmannen tyckte att britten talade för fort och att simultantolkarna därför inte hann med. Britten blev rasande för att han blev avbruten, han hade ju bara 90 sekunder på sig och det pågår ett folkmord som han vill vara med och stoppa.

Och i den andan gick diskussionen, Adaktusson hade öppnat med sitt starka tal och det var svårt att säga emot honom.

Jag höll samtidigt på att bli tokig på alla chatrum, vänner och bekanta från Syrien, Irak, Australien, USA och Europa som prompt skulle diskutera debatten samtidigt som den pågick. Kommer EU erkänna och vidta åtgärder för att stoppa folkmordet? Kommer något rejält att hända innan assyrier/kaldéer/syrianer, melkiter, armenier, andra kristna och till exempel yezidier bara är historia i sina ursprungsländer?

Många som chattade skrev att deras tårar rann, medan andra citerade företrädare för land efter land. Belgien, Portugal, Storbritannien, Tyskland, Rumänien, Kroatien, Ungern, Polen … vi hörde hur de använde sig av ord som liknade ”genocide” och sedan hur tolkarna sa samma ord på engelska.

”Nu, för första gången sedan min syster blev kidnappad och försvann, och sedan mina bröder dödades, kan jag känna en gnutta glädje. Vi kanske kommer att få åtminstone någon sorts upprättelse. Tacka svensken Nuri, jag ber dig, tacka honom”. Dessa ord fick jag som FB-meddelande av en yezidé.

”Gud finns och han har inte glömt oss, tacka svenskarna för deras stöd, tacka både den kristne Lars och hon den andra, Bodil! Svenskarna har ett gott hjärta och är goda kristna”, skrev en kristen vän i Bagdad.

Den 3 februari är omröstningen i Europaparlamentet. Var är Svenska kyrkan och andra kristna svenska organisationer som inte har anslutit sig än? Är ni svenskar med ett gott hjärta? Är ni goda kristna? Hur tänker ni hjälpa till att stoppa detta folkmord? Har Adaktusson ert stöd?

Annons
Annons