Ett ljus i mörkret

Ett nytt ljus föddes i Betlehem för 23 år sedan.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Krönikor

Veckan före jul var jag och andra volontärer i ADFA (A Demand For Action), frivilligorganisationen jag var med att bilda, åter i Libanon för att hjälpa vår systerorganisation Syriac League med jul­event i Beirut. Vi hade med oss 17 kartonger med vårdmaterial som bland annat Södersjukhuset hade skänkt.

Vi hade också samlat pengar via sociala medier och fick ihop medel till 200 kartonger med livsmedel, vinterkläder till fyrahundra barn, två stora julkalas och sjukhuskostnader för de allra sjukaste.

I Beirut mötte vi hundratals barn, de flesta av dem kristna assyrier/syrianer och armenier. Barn vars föräldrar tvingats fly från förföljelse. Varje barn bär med sig ett trauma. Men under festerna såg vi också ljuset, vi såg barn bli barn, leka, sjunga, retas och dansa. Några barn pratade om Yacoub Shaheen och härmade honom när de sjöng.

Väl i Sverige, medan vi pratade om helgens ursprung under julaftonslunchen, berättade en vän för mig om ett nytt ljus från Betlehem. Självklart inte ett lika starkt som stjärnan som lyste över Jesu födelseplats, och ingen annan jämförelse heller för den delen, men att ett nytt ljus föddes i staden för 23 år sedan. Och nu kom namnet Yacoub Shaheen igen, han är en av favoriterna i säsongens upplaga av det mycket populära tv-programmet Arab Idol.

Jag sökte mer information på sociala medier och google och har sett flera videoklipp med honom. I de flesta talar han till och med samma modersmål som Jesus. Han talar arameiska, den assyriska/syrianska­ dialekten som mest talas i Syrien och Turkiet.

På samma språk ber han fans över hela världen att hjälpa honom vinna sångtävlingen. Det här är ovanligt, ett arabiskt tv-program som marknadsförs på assyriska/syrianska.

Jag vet med säkerhet att det här är unikt eftersom jag också har arameiska som modersmål och talar det dagligen. Det ger mig gåshud att höra denna unga man i videoklipp som florerar på nätet be om min hjälp på ett språk som få i världen talar och som de flesta inte ens vet existerar. Så ja, han har min röst. Inte bara för att han delar etnicitet och religion med mig utan för att han dessutom talar om fred och kärlek i sina framträdanden. Han är dessutom karismatisk och begåvad. I flera av tävlingarna han har deltagit i har jurymedlemmarna ställt sig upp och applåderat för att visa sin uppskattning.

Enligt gemensamma vänner till några av hans släktingar och mig är han diakon i den lokala syrisk-ortodoxa kyrkan i Betlehem och en omtyckt medlem i kyrkans scoutkår.

På fredag är det dags för nästa deltävling. Tolv deltagare från åtta länder är kvar och slåss med sina röster.

Medan kristna förföljs i länder som Irak och Syrien sprider Arab Idol och deras klart lysande stjärna Yacoub Shaheen ett ljus i mörkret. De visar att konsten är ett av de bästa verktygen för att göra världen till en bättre plats.

Jag bestämde mig för att ringa Yacoub, han hälsar.

Annons
Annons