”För kärleks skull” tar form i studion

Nu jobbar artisterna i hjälpprojektet ”För kärleks skull” febrilt för att få klart sina låtar. Intresset att bidra är så stort att välgörenhetsskivan som släpps till sommaren kommer att bli en dubbel-cd. Dagen har talat med fyra av artisterna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Detta har hänt: I höstas kände sig musikern och låtskrivaren Peter Johansson i Bankeryd så frustrerad över flyktingkrisen att han bestämde sig för att ta kontakt med Dagen för att om möjligt starta ett unikt insamlingsprojekt.

Tillsammans bestämde vi oss för att utmana artister och låtskrivare att vara med och använda sina musikaliska talanger för att samla in pengar till barn på flykt. Erikshjälpen ville också vara med och ett stort antal artister, för närvarande ett 40-tal, ställde sig bakom det nya hjälpnätverket ”För kärleks skull”. Det bestämdes att vi skulle ge ut en skiva för att dra in pengar till syriska flyktingbarn i Libanon och Syrien.

Till denna produktion får alla skicka in en låt, men var och en får ordna sin egen inspelning. All behållning av skivan går till de syriska barnen, men alla vi som engagerat oss i projektet hoppas att många ska vilja ge ett bidrag till ”För kärleks skull”.

Den 9 juli kommer dessutom ett antal av artisterna att medverka i en stor flyktingkonsert på Gullbrannafestivalen. Till dess kommer skivan att ha släppts.

AnnaMaria Bergqvist, Jeanette Alfredsson, Börge Ring och Martina Wämmerfors Möllås är fyra artister och låtskrivare som nu spelat in sina bidrag.

AnnaMaria Bergqvists låt heter ”Ge inte upp” och har delvis sitt ursprung i ett personligt möte.

– Jag träffade en ung kille som bor på ett asylboende i Delsbo. Han hade flytt från Ecuador och nu har han lärt sig att prata svenska. Han berättade hela sin story för mig, hur det hade hänt olika saker som gjort att han var tvungen att fly. Nu väntar han på besked om uppehållstillstånd, innan dess kommer han ingenstans.

– Man blir väldigt tagen. Berörd. Han är en väldigt duktig kille som skulle kunna få ett bra jobb, men han sitter fast. Känner ingen framtid. Det berörde mig så mycket att jag ville skriva om det.

Två av AnnaMarias vänner skrev varsin melodi till hennes text. Hon gillade båda. Så hon frågade producenten Simon Gustafsson på Studio Emanuel i Örebro om han kunde mixa ihop dem till en låt. Det kunde han.

– Det här projektet betyder mycket på flera plan. Dels får man vara med och använda sin gåva till något större, dels är det fantastiskt kul att göra det tillsammans med andra som jag hållit på mycket mer än jag själv, säger AnnaMaria Bergqvist.

Jeanette Alfredsson spelade in sin låt samtidigt som AnnaMaria och i samma Örebrostudio. Hennes låt heter ”A message for the lost and found” och hör genremässigt till kategorin pop-country. Texten är inspirerad av ett Martin Luther King-citat om att det endast är ljuset som kan fördriva mörkret och endast kärleken som kan fördriva hatet.

– Jag ville bygga något på det här temat. Ensamkommande flyktingbarn har kommit till skolan där jag jobbar och i min klass har vi fått välkomna två. Det finns en rädsla för man vet inte hur man ska hantera det okända. Man vill välkomna men ser inte riktigt vad man möter. Jag ser det hos mina elever, berättar Jeanette Alfredsson.

– Oavsett om vi kommer från Syrien, Afghanistan, Iran, USA eller Sverige så är vi alla människor skapade till Guds avbild. Vårt värde som människor finns inte i vår hudfärg.

För Jeanette var det självklart att ställa upp i projektet ”För kärleks skull”. Och sångförfattandet har redan gett ringar på vattnet.

– Jag har engagerat engelsk­läraren på min skola att läsa texten. Jag berättade på jobbet att jag skulle åka och spela in och jag får jättemycket positiv respons. Det blir ju så väldigt tydligt när all behållning till något konkret. Samtidigt blir våra hjärtan synliga.

– Det är lite ”We are the world”-känsla över detta. Vi gör det här ihop, det är roligt och meningsfullt, säger Jeanette Alfredsson.

Börge Rings bidrag till projektet är en psalmvisa som heter ”Här tillsammans”.

– Den sången har legat i min skrivbordslåda i över 20 år, kanske till och med 30. För ett tag sedan hittade jag den och då började jag genast tänka på två sammanhang som jag tyckte att den var användbar i. Den ena var ”För kärleks skull” och då tänkte jag att jag spelar in den för projektet, berättar Börge Ring.

Han ”fixade lite med melodin” och sedan spelade han in den hemma hos sin son som jobbar mycket med ljudteknik. Ett sovrum funkade utmärkt som studio.

Det är nu fyra år sedan Börge Ring gick i pension. Tillståndet i världen med miljontals nödlidande och människor på flykt berör honom djupt och gjorde att han aldrig tvekade att engagera sig i ”För kärleks skull”.

– Jag har beslutat mig för att ägna hela det här året åt att spela och samla in pengar till en värld som är trasig. Det här är det jag kan bidra med. Nu får vi hjälpas åt att göra världen lite bättre. Jag är stolt över att vara en del av den kristna traditionen. Under hela mitt liv har församlingen samlat in pengar och hjälpt nödlidande. Det är en fin tradition, säger Börge Ring.

Martina Wämmerfors Möllås leder Lidingö Gospel men skriver också poplåtar. Mötet med en flyktingfamilj från Syrien gav inspiration till ”Välkommen hit”, en sång som enligt Martina har väldigt mycket visa över sig, fast här får ett modernare, poppigare sound. Hon är på väg till studion för att lägga den sista sången när jag får tag på henne på mobilen.

– Jonas Sandwall har också lagt sång på låten. Han har en fantastisk röst. Jag är jätteglad.

För Martina Wämmerfors Möllås är ”För kärleks skull” ett välkommet initiativ.

– Man blir en annan röst i samhället än mycket annat som rör sig i den här frågan just nu och det behövs. Det är ingen diskussion, utan vi gör något konkret, säger hon.

När albumet från ”För kärleks skull” släpps kommer det att innehålla ett tjugotal nya låtar på temat medmänsklighet.

Annons
Skogsbränderna
Annons