Stark och träffsäker roman om psykisk ohälsa

Dagens recensent berörs av ”Oundgängligt behov”. En roman inifrån en psykiatrisk klinik av överläkaren Stefan Krakowski.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Kultur

Stefan Krakowsk

”Oundgängligt behov”

(Mummelförlaget)

 

Alla känner vi någon som är trasig i själen. Några skäms över att vara sjuka, andra skäms över att ha en anhörig som är mentalt trasig.

Jag har alltid fascinerats av hjärnan och själens åkommor, de fysiska och psykiska. När jag i ung ålder var läkarsekreterare, tvekade jag inte en sekund när jag fick tillfälle att jobba på en sluten avdelning för patienter med psykiska sjukdomar. Redan i 24-årsåldern fick jag för mig att skriva en roman inifrån, alltså från en sådan klinik. Det blev bara några sidor, kroglivet snodde min uppmärksamhet i stället.

Nu finns romanen, skriven av Stefan Krakowski, överläkare i psykiatri. Få har sådan inblick som han. Boken är baserad på verkliga händelser och personer. Det är ett starkt drama men inte utan inslag av humor, kärlek, galenskap och framför allt mänskliga relationer.

Vi får följa både patienter och personal på kliniken. Överläkare Pålsson, en av huvudkaraktärerna, är chef på kliniken och dricker gärna Jack Daniels och är beroende av Ballerinakex. Där finns också den karismatiske unge och entusiastiske läkaren Mark. Och chefssjuksköterskan, finskan Pirjo (som varit gift med Pålsson) som kan upplevas som hård men är en kvinna som kan sin sak och vill ha ordning och reda på finskt sätt. Chilenaren José, en av psykologerna, är en gladlynt man i 50-årsåldern som alla gillar men vars svenska ingen förstår, vilket han inte är medveten om själv. Mentalskötaren Cool är en humoristisk kurd från Irak och serben Dragan, en annan av skötarna, är sitt hårda yttre till trots en av de mer kärleksfulla på kliniken.

Patienterna spelar i vissa fall sjuka för att ha någon att umgås med, men en del är så sjuka att de är övertygade om att de är någon annan. Holger hör röster, är psykotisk och i en av de starkaste scenerna i boken drar han vapen mot den unge läkaren Mark.

Den som tar sig tid att läsa Stefan Krakowskis roman inifrån den psykiatriska kliniken kommer inte att ångra sig. Boken lär läsaren mer om hjärnan och medmänniskan och ger samtidigt en inblick i den psykiatriska vården.

I läsningen upplever jag att jag mött flera av karaktärerna genom livet, inte bara i vården utan också som mina gäster under mina många år i krogbranschen. Karaktärerna känns alltså minst sagt genuina. Vi är nog många som mött en ”Pålsson”. En desillusionerad, odräglig, cynisk man som super, röker och inte riktigt vet hur han ska umgås med kvinnor längre eftersom han är rädd efter två kraschade äktenskap. Men som trots allt har hjärtat på det rätta stället även om det inte alltid märks.

Eller ”Pirjo”. En härdad, plikttrogen och något karg sjuksköterska som sett allt och som brinner för patienterna. Supereffektiv och med full kontroll över avdelningen, både vad gäller patienterna och personalen. Hon hör och ser allt!

Fotnot: Boktiteln kommer ur Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT: ”Tvångsvård får ges endast om patienten lider av en allvarlig psykisk störning och på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga föhållanden i övrigt har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård … ”

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons