Kyrkor ger tiggarna mindre

Allt fler kyrkor i Jönköpings län drar in på hjälpen till rumänska migranter, i stället väljer de att skicka pengar direkt till byarna i Rumänien.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Enligt en kartläggning som P4 Jönköping har gjort finns det cirka 150 EU-migranter i Jönköpingslän. Och antalet migranter som tigger eller säljer enkla saker har ökat de senaste åren. I många av kommunerna har kyrkorna samlat in pengar men även ställt upp med hjälp i form av mat, husrum och filtar.

– Jag har svårt att låta bli att hjälpa människor när de finns precis framför mina ögon. Nöden tar aldrig slut. Vi skulle kunna göra hur mycket som helst, säger Barbro Ekholm, till P4 Jönköping.

Hon är med och hjälper EU-migranter via Centrumkyrkan i Gislaved. Men hjälpen har även lett till att migranter kommit tillbaka i allt större grupper, rapporterar P4 Jönköping. Nu väljer fler kyrkor i Jönköpings län att minska sina hjälpinsatser i Sverige för att i stället skicka pengar till hjälporganisationer som direkt arbetar med utsatta människor i Rumänien.

– Jag är rädd för att man kanske permanentar problemet, säger Kerstin Andersson till P4 Jönköping angående hjälpen till tiggare i Sverige.

Kerstin Andersson är diakonassistent i Svenska kyrkan i Anderstorp och har arbetat med frågan.

–Vi har svängt om lite. Jag hoppas vi kan göra skillnad på plats hemma för dem, säger hon.

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons