Elisabeth Sandlund: Där vinet går in går vettet ut

Än värre är obekräftade uppgifterna om att barn deltog i tillställningen där Anders Borg drack för mycket alkohol och bar sig illa åt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Ledare

Förre finansministern i alliansregeringen Anders Borg har ställt till det för sig. Uppgifterna om exakt vad som hände på den privata tillställningen i Stockholms skärgård för en dryg vecka sedan är inte entydiga. Rykten och skvaller blandas med sådant som förefaller vara fakta i målet, nämligen att Anders Borg druckit för mycket alkohol och burit sig illa åt med bland annat grova tillmälen om kvinnliga festdeltagare.

Anders Borg har bett om ursäkt, vilket självfallet hedrar honom.

Han har också tagit konsekvenserna av det inträffade – eller snarare av uppmärksamheten i medierna – och lämnat prestigeposten som vice ordförande i investmentföretaget Kinnevik.

Så hur allvarligt är det som har hänt? Förtjänar historien verkligen alla de stora rubrikerna i tidningarna, ja till och med att behandlas på ledarplats i Dagen?

Detta kan man diskutera. Å ena sidan kan det med fog hävdas att Borg befann sig på tillställningen som privatperson, inte i någon officiell ställning. Också en före detta toppolitiker med fortsatt samhällsinflytande har rätt till ett privatliv. Å den andra måste sägas att Borg är en offentlig person och måste räkna med att människor har ögonen på sig och lägger märkte till hur han beter sig också utanför rampljuset. Det är oundvikligt att tecken på dåligt omdöme kommer att bli uppmärksammade.

Till det kommer att det finns principiella aspekter av stor vikt.

I sin ursäkt på Facebook förklarar Anders Borg att han drabbats av en blackout. ”Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt”, skriver han.

En blackout till följd av alkoholkonsumtion kan tjäna som en förklaring till ett beteende som går långt över gränsen för det acceptabla. Men det kan aldrig vara en ursäkt, en förmildrande omständighet.

Ändå tycks många av dem som kommenterat det skedda ta lätt på kopplingen till den svenska alkoholkulturen, där många inte dricker ”mer än de flesta” . Det räcker för att följderna ska bli förödande. Att en fest spårar ur därför att en eller flera deltagare inte kan hantera sitt drickande är ingen katastrof. Det kan det däremot bli i de fall där supandet leder till trafikolyckor med onyktra förare, som kanske inte heller anser att de druckit ”mer än de flesta”.

Än värre är att obekräftade uppgifter gör gällande att också barn deltog i tillställningen på skärgårdsön. Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på moderata Svenska Dagbladet, där för övrigt Anders Borg arbetade som ledarskribent i början av 1990-talet, skriver att just detta är ”det mest beklagliga”. ” Vuxna människor måste ta ansvar för sitt handlande, och bära konsekvenserna av det samma – så även denna gång. Barn, däremot, har så väldigt lite att sätta emot i situationer där vuxna är otrevliga, arga och fulla,” konstaterar hon. Det är bara att hålla med.

Hänsynen till barnen måste komma i första hand, även i dessa kräft- och surströmmingsskivornas tid när snapsglasen höjs runt om i landet..

Det må vara en självklarhet för många av Dagens läsare – men inte i det svenska samhället i stort.

Detta är en text av en av Dagens ledarskribenter och är därmed ett uttryck för tidningens linje. Dagen är partipolitiskt obunden på kristen grund.
Annons
Skogsbränderna
Annons