Behöver vi återupptäcka nådegåvorna?

När hörde du senast någon uttyda tungotal på gudstjänsten? Eller upphäva naturlagarna i en kraftgärning som demonstrerade Guds storhet?

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Livsstil

Jag kommer så tydligt ihåg det. Alla bönemöten som jag fick följa med på som barn i det gamla pingstkapellet, när tanterna med knut i nacken böjde knä vid bänkarna och blev saliga. Någon gick upp i falsett med darrig stämma och talade i tungor, högt och ljudligt. Sedan reste sig någon annan upp i salen och förklarade med myndig stämma: ”Så säger Herren …”

Som tonåring hamnade jag på en kristen konferens med en amerikansk talare som bad för människor ute i bänkarna och blåste på oss från sin plats uppe på estraden. Runt omkring mig föll man som käglor av Guds kraft. Märkligt och spännande, men så fridfullt. En så stark manifestation av det övernaturliga.

I vuxenlivet har de där tillfällena av övernaturliga yttringar blivit ganska sällsynta. Kanske hänger det ihop med att bli vuxen och tro att man har kontroll över tillvaron. Man ser livet med lite mer fyrkantiga glasögon. Barndomens nyfikenhet och tonårens naivitet har liksom bäddats in i förnuft och allvar.

Eller – kan det vara så att vi faktiskt har förlorat ett drag av det övernaturliga i våra kyrkor i Sverige? Hur ofta pratar vi med varann om Andens gåvor, och hur ofta använder vi dem?

Den här sommaren kommer vi att göra en djupdykning bland ”Andens nådegåvor”, guidade­ av Ingemar Andersson, pastor i Missionskyrkan Lagan och en del av nätverket New Wine.

Vi kommer också att ta hjälp av en panel och prata med någon som aktivt lever i den gåva vi talar om just den gången.

Annons
Utfrågningarna av partiledarna
Annons