Livsstil

Därför satsar Dagen på stort brädspelstest

I år gör Dagen ett extra stort test av brädspel. Intresset för sällskapsspel ökar lavinartat och brädspelarna har blivit en stor och växande folkrörelse – inte minst bland kyrkfolket. Dagens spelexpert Jakob Ihfongård skriver om fenomenet.

Jag växte upp i en liten by på den uppländska landsbygden. Omkring 700 personer bodde i tätorten, och om man inte spelade fotboll (vilket jag inte gjorde) fanns inte mycket att göra om kvällarna, förutom på måndagar när scouterna träffades i missionskyrkan.

Så jag spelade brädspel. Först med min morfar, och det var mycket fia med knuff och kinaschack. Mina föräldrar lärde mig Alfapet (jag kommer fortfarande ihåg när jag la till ett h framför jord på en 3 x ord-­ruta och fick massor med poäng). När jag blev tonåring spelade jag med mina bröder, kusiner och kompisar. Varje nyår spelade vi Risk eller Svea rike till långt in på småtimmarna.

När jag var i tjugoårsåldern startade vi en spelförening och började ordna spelträffar i missionskyrkan, bjöd in hela byggden till turneringar i Uno, Alfapet och Jenga – och senare i Robo­rally och Dominion.

En av mina bästa vänner träffade sin blivande man på den brädsspelskväll som var del av mitt 30-årsfirande.

Jag är större brädspelsnörd än de flesta av mina vänner, men att spela spel är en naturlig del i de flesta av deras liv. Majoriteten av dem var med på ett eller annat sätt i kyrkans ungdomsarbete, och jag tror inte att min erfarenhet är unik – många kristna spelar brädspel, och spel används ofta i barn- och ungdomsverksamheten.

Därför tycker jag att det är extra roligt att i Dagen kunna presentera årets stora recensionsuppslag, där i princip alla förlag som ger ut spel på den svenska marknaden finns med. Ja, så många spel blev det i år att bara hälften får plats i papperstidningen trots att vi gett recensionerna dubbelt så stor plats – men här på Dagen.se kan du läsa alla.

Moderna brädspel har kommit långt från Monopol och Trivial Pursuit. Både svenska original och översatta spel från USA, Tyskland och resten av världen finns i mängder, och en stor och levande rörelse finns runt spelen, med specialiserade butiker, konferenser med tusentals deltagare och turneringar med kvalspel och riktiga priser.

Det är en fantastisk tid som spelnörd, men utvecklingen har också gjort det svårare för nya personer att ta sig in i hobbyn – speciellt om de inte har någon som lär sig alla spel och kan förklara reglerna för dem.

Jag har därför två tips om du vill ge dig på de lite mer avancerade spelen på nästa uppslag:

1) Läs och lär dig reglerna själv innan du bjuder in vännerna till spelkväll, så att du kan förklara hur det går till i stället för att bara läsa innantill.

2) Youtube är en utmärkt resurs – för de allra flesta spel som finns på engelska har någon redan laddat upp en regelförklaring online.

Lycka till!

Fler artiklar för dig