Nu börjar SAS flyga till Israel igen

I höst öppnas en ny direktlinje mellan Stockholm och badorten Eilat.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

SAS återupptar sina flygningar till Israel som har legat nere sedan förra året. Nystarten är den senaste turen i det skandinaviska flygbolagets ofta svajiga förbindelser med Israel.

SAS har genom åren ofta lagt ned sina linjer till Israel av säkerhets- och kommersiella skäl. Och sedan öppnat dem igen när konjunkturen svängt och den akuta krisen lagt sig.

"Nedläggningar av politiska skäl"

Nedläggningar har också skett av politiska skäl, hävdar israeliska medier, som alltid misstänker att den judiska staten utsätts för särbehandling.

– Vi följer nu upp några av våra senaste nyheter med en ny direktlinje till Eilat, som svenska turister rest till i flera decennier. Populära Eilat, beläget vid Röda havet i södra Israel, erbjuder allt från vita sandstränder, korallrev och ökenliv till nattliv, säger Anders Wahlström, försäljningschef på SAS Sverige, i ett pressmeddelande.

Välkomnar beslut

Israels turistdepartement välkomnar beslutet och meddelar att SAS och andra bolag som flyger till Eilat får sammanlagt 60 euro per passagerare i stöd från turistdepartementet och Eilats hotellägarförbund.

– Vi är glada över beslutet att SAS nu kommer att flyga direkt från Stockholm till Eilat. Vi välkomnar de svenska turisterna som återvänder till Eilat, säger den israeliske turistministern Yariv Levin till media.

Börjar flygning i höst

Det blir en flygning i veckan från Arlanda till Eilat med början i oktober. Det här kan leda till att SAS också öppnar linjen till Tel Aviv igen, säger källor inom den israeliska turistnäringen till den israeliska nyhetssajten Walla.

"Nedläggning på grund av kostnad och politiskt läge"

SAS lade i mars förra året ned linjen Köpenhamn–Tel Aviv med dess fyra flyg i veckan. Bolaget förklarade det dels med att ”Tel Aviv är en dyr rutt”, dels med ”politiska instabiliteten”.

Då hade SAS flugit från Köpenhamn till Tel Aviv i fyra år – sedan 2012 då det också skedde en nystart efter tio års uppehåll.

Turism minskade under våldsamheterna

SAS slutade flyga till Israel 2002 då turismen minskade kraftigt på grund av våldsamheterna efter den palestinska intifadan.

Detta sammanföll med en allmän nedgång för flyget efter terrordåden i New York den 11 september 2001.

Under Gazakriget 2014 ställde SAS och många andra bolag in sina flygningar till Israel ett par dagar sedan en raket från Gaza slagit ned nära flygplatsen utanför Tel Aviv.

Röda avgångar till Röda havet?

SAS flyger till Eilat med avgångar en gång i veckan från den 28 oktober i år fram till 24 mars 2018.

Källa: SAS

Nyhemsveckan
Annons
Torpkonferensen
Annons