Bibeln blir slagträ när Kenya väljer president

Den ene presidentkandidaten lovar att föra in folket i Kaanans land.
Den andre åker till kyrka efter kyrka för att bli smord.
Men trots tävlingen i fromhet kan presidentvalet i Kenya leda till splittring och våld.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

I Kenya pågår just nu en het och infekterad valrörelse. Efter det att landets högsta domstol ogiltigförklarade det val som genomfördes den 8 augusti, och som vanns av den sittande presidenten Uhuru Kenyatta, har Kenya präglats av oro. Många fruktar att något liknande kan ske som 2007, då fler än 1100 människor dog i de oroligheter som följde efter presidentvalet.

– Det är svårt att säga om det blir en våldsvåg, men läget är väldigt spänt och osäkert. De båda sidorna står långt ifrån varandra, säger Anders Sjögren, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet till Dagen.

Ett nytt val planeras till den 26 oktober. Kenyaner är i allmänhet djupt religiösa och både president Uhuru Kenyatta och oppositionsledaren Raila Odinga greppar nu efter Bibeln för att där finna stöd för den egna kandidaturen.

Ber vid Klagomuren

BBC rapporterar om att Odinga ser sig som en efterföljare till Josua, som ledde israeliterna in i det heliga landet. Odinga har koncentrerat hela sitt politiska program till en fras: ”Vi är på väg till Kanaan”, landet som dryper av mjölk och honung. Han har också publicerat bilder på sig själv där han ber vid Klagomuren i Jerusalem.

– Vår resa mot Kanaan går inte att stoppa, säger han i valrörelsen.

Uhuru Kenyatta vill inte vara sämre. Enligt BBC:s artikel har han besökt ett otal kyrkor, där han böjt knä för att pastorer och ledare ska kunna smörja och välsigna honom. Hans anhängare försöker också finna tecken på att Kenyatta är utvald av Gud. Presidenten ska vid ett tillfälle besökt ett område drabbat av torka, och uppmanats att be för regn. När regnet sedan kom tolkades det som att presidenten är en profet.

Attackerades av en bisvärm

Men tecknen är inte entydiga. Den 20 september attackerades Kenyattas anhängare utanför Högsta domstolen av bin, något som oppositionen såg som ett Guds ingripande.

Denna teckentydning skulle kanske kunna te sig komisk om det inte vore för att så mycket står på spel i Kenya. Kandidaterna spelar på de etniska motsättningar som blivit allt skarpare.

– Den här misstron och polariseringen är ett politiskt fenomen. Man kan mycket väl tänka sig att ett mer ansvarsfullt ledarskap skulle kunna tona ner och eliminera skillnaderna, säger Anders Sjögren.

Denna splittring återspeglas även i landets kristenhet. Många församlingar är uppdelade efter etnicitet, och religiösa tillställningar används ibland för att gynna olika politiska partier.

– Politiker deltar i begravningar och gudstjänster och kan hålla tal i anslutning till dem, säger Anders Sjögren.

Det är i dagsläget osäkert om valet verkligen kommer att hållas den 26 oktober då både regeringen och oppositionen vill påverka hur valet genomförs. Anders Sjögren tror att parterna genom kompromisser kanske kan enas om förändringar i vallagen, men menar att valsystemet behöver reformeras grundligt.

– Kenyas problem sedan ett drygt decennium är manipulerade val, som lett till mycket våld. Så en halvljummen mittenlösning är bara att skjuta upp problemen.

Fakta:

Omval i Kenya

Omvalet i Kenya har skjutits upp till den 26 oktober.

Omvalet skulle egentligen ha skett den 17 oktober, men enligt det franska bolag som hanterar tekniken som används för det elektroniska valsystemet är det för tidigt.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons