På Epicenter i Stockholm har anställda chip i handen

De anställda på det svenska företaget tycker att det underlättar arbetsdagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Öppna dörrar, skriva ut papper och kommunicera med telefonen med hjälp av en enkel handrörelse. För de anställda på företaget Epicenter i Stockholm är det ingen utopisk framtidsversion utan den faktiska vardagen.

Där har ett gäng anställda låtit operera in ett litet microchip i handen för att "underlätta arbetsdagen".

– Vi använder tekniken för att öppna dörrar, för secure printing, digitala visitkort och för att prata med smartphone-appar. Användningsområdena kommer säkert att öka, just nu är vi nyfikna på att se vad man kan göra i dag, säger Patrick Mesterton, vd och en av grundarna av Epicenter till tidningen Metro.

Sätter handen mot dörren - öppnas

Chippet är ungefär lika stort som ett riskorn och placeras antingen mellan tummen och pekfingret eller på undersidan av handen.

– När jag sätter min hand mot läsaren skickar chippet en signal till läsaren som då känner igen min kod, säger Patrick Mesterton, som själv nyss fått chippet inopererat.

"Ingen fysisk risk"

Metoden har tidigare prövats på djur och enligt den läkare som Metro talat med utgör inte chippet någon större fysisk risk.

– Teoretisk sett skulle chippet kunna läcka ut metall eller plastkemikalier. Men jag är ytterst tveksam till att det det skulle kunna bli några större mängder som skulle kunna påverka hälsan, säger Martin Tondel, överläkare i arbets- och miljömedicin vid Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons