Palestinier bannlysta efter attacker

Efter en tid av oroligheter och dödliga händelser bannlyser Israel palestinier från Gamla stan i Jerusalem. Förbudet gäller i två dygn, för palestinier som inte bor i det flertusenåriga området.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Affärsinnehavare och skolbarn ska dock släppas in. Män över 50 år och kvinnor i alla åldrar tillåts också gå till al-Aqsa-moskén för att be.

Just moskén, som ligger på Tempelberget, verkar ligga bakom mycket av den senaste tidens spänningar. Araber anklagar den judiska staten för att tränga ut muslimer från området, som är heligt för båda religionerna.

Efter storskaliga oroligheter under sommaren har det skett flera dåd med dödlig utgång.

Natten till söndagen knivskar en palestinier en israelisk tonåring i västra Jerusalem, alltså utanför Gamla stan. Tonåringen skadades inte allvarligt, medan gärningsmannen sköts till döds av polis, uppger myndigheter.

Bara ett halvt dygn tidigare gick en palestinier, som beskrivs som militant islamist, till attack mot israeler i Gamla stan. Två män miste livet, medan en kvinna och ett spädbarn skadades, innan polis dödade även den gärningsmannen.

Den muromgärdade Gamla stan i Jerusalem är drygt dubbelt så stor som sin motsvarighet i Stockholm, men har med sina uppemot 40 000 invånare mer än tio gånger så stor befolkning.

Annons
Annons