"Partiet försvarar de kristna värderingar som byggt Sverige"

Det är inte lätt att bli svensk om man ska följa Sverigedemokraternas instruktioner.
Dagens reportrar försökte få grepp om hur en ledamot och en partiledare ser på "svenskheten".

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det känns som att SD-ledamoten Margareta Sandstedt är på sin vakt hela tiden när Haore Sulaiman och jag hänger med henne i riksdagen under en del av en arbetsdag.

Hon är artig och hjälpsam och svarar på alla frågor men det är som att hon undrar "vad vill de egentligen?".

Det går att förstå det. I ett parti som blivit så kritiserat finns det skäl att vara försiktig med vad man säger. Dessutom vårdas martyrrollen fortfarande i partiet. Om SD skulle bli en del av etablissemanget - hur går det med den då?

Margareta Sandstedt är mamma till Jimmie Åkessons flickvän. De flesta av SD:s riksdagsledamöter är betydligt yngre än hon. Hon hänger inte med dem på fritiden, inte för att hon känner sig utanför, menar hon, utan för att hon tycker att det är så mycket med jobbet ändå.

Jimmie Åkesson kritisk

Hon säger att övriga ledamöter inte pratar politik med Sverigedemokraterna. Sedan de här intervjuerna gjordes har regeringen kommit överens med Miljöpartiet om migrationspolitiken. Jimmie Åkesson är, inte oväntat, kritisk. "Det sänder tydliga signaler om att man vill göra en extrem invandringspolitik ännu mer extrem. Vad är meningen med att söka uppehållstillstånd om man får alla förmåner när man uppehåller sig här illegalt", sa han bland annat till Svenska Dagbladet.

- Vissa partier går emot sin egen politik för att inte vi ska vara tungan på vågen, det är ansvarslöst mot väljarna, säger Margareta Sandstedt om bemötandet i riksdagen.

Margareta Sandstedt sitter i kyrkomötet och är en av de få inom partiet med kristen profil. Men hon förstår inte alls att man kan tycka att partiets grundidéer är svåra att förena med kristen tro. Hon menar att partiet försvarar de kristna värderingar som byggt Sverige och den allmänna rättskänslan i landet.

"Skapar problem"

Hon är också oförstående inför frågan om SD:s politik driver på främlingsrädsla och främlingsfientlighet.

- Vi är tydliga med att vi inte står för våld eller uppeggar sådana tendenser. Men man märker på övriga partier att de har en politik som vill ha ökad segregation. Det gör att människor med viss etnicitet samlas på olika ställen. Det här skapar problem.

Så andra partier vill medvetet skapa segregation? Har du exempel?

- Att man inte för assimilationspolitik, utan en massinvandringspolitik, man kräver inte att de ska inlemmas i samhället. Då blir man segregerande.

En invandrare kan vara väletablerad och trivas bra här, utan att känna samhörighet med den etniska folkgruppen. Är inte er väg in i svenskheten ett problem?

- Nej. Det är ganska berikande att man kan ha kvar förståelsen i en annan kultur men ändå förmåga att leva i och förstå den nya kulturen, säger Margareta Sandstedt.

- Du är inte sämre svensk för att du har en annan bakgrund, bara du har förmåga och vilja att leva i den här kulturen. Det finns många saker där jag inte känner mig svensk, att inte få prata högt, till exempel. Det finns delar i svenskheten som jag inte tycker om, menar Margareta Sandstedt.

Sverigedemokraterna tycker inte om den ömsesidiga processen "integration", utan vill ha "assimilation" där invandraren absorberas i den befintliga svenska kulturen. Men när vi senare intervjuar partiledaren Jimmie Åkesson svarar han undvikande på frågan hur man blir svensk:

- Jag tror inte man kan sätta en skarp linje. Ska man passa som svensk i kulturell mening så ska man ha en övervägande svensk identitet. Det är mycket hur man själv uppfattar sig.

- Man måste kunna prata svenska, förstå och respektera den svenska kulturen, svenska sociala koder, som är subtila men som ändå finns där.

Jimmie Åkesson pekar på adoption och tidigare arbetskraftinvandring som ett exempel på att svenskheten är öppen. Han säger att har man blivit svensk medborgare ska man behandlas som alla andra svenska medborgare, oavsett vilken egen identitet man har:

- Så även i vårt land kommer det att bo människor som inte är svenskar i kulturell mening.

SD: Så blir man svensk

Sverigedemokraterna är på ett sätt tydliga med hur man blir svensk. De har sagt att den nytillkomne ska 1) identifiera sig med det etniskt svenska folket och 2) erkännas av omgivningen som svensk. Men Jimmie Åkesson vill inte hålla med om att en sådan definition kan vara ett problem.

Men hur ska omgivningen bedöma en nykomlings väg in i svenskheten?

- Det är ett problem att uppgå i en annan nation. Det är inget som sker över en natt. Det handlar om att uppfattas av sin omgivning som svensk och det är inget jag kan göra något åt. Det ligger på ett övre plan så att säga.

Kan du förstå frustrationen, att man upplever sig som svensk fast omgivningen inte accepterar det?

- Då blir det märkligt, men ofta brukar det här gå hand i hand. Många som flyttar hit har ingen önskan att bli svensk. Flyttar du hit som kurd till exempel gör du det för att kunna fortsätta vara kurd, det är det som är poängen. Jag menar att svenskheten inte kan vara en sådan där allemansidentitet som vem som helst kan bli. Jag kan inte bli alban, inte aborigin eller kines.

När är en invandrare integrerad?

- Jag vill att invandrare ska assimileras i det svenska samhället. Integration är att man ska mötas på halva vägen, något slags smältdegelidé, och det har aldrig fungerat.

När är man assimilerad då?

- Det går inte heller att sätta en gräns. Många har ambitionen och det är viktigt att man måste visa att man vill bli en del av det svenska samhället. I dag anpassar vi oss nästan till de som kommer. I stället måste det svenska samhället säga "visst vi respekterar alla traditioner men vi har en majoritetskultur och det är den som sätter de grundläggande normerna och då måste alla anpassa sig efter dem".

- Vi ska inte ha valinformation på tretton olika språk. Ska du rösta i Sverige ska du ha valinformation och kan man inte svenska då kanske man heller inte ska rösta i svenska valet, säger Jimmie Åkesson.

Annons
Pastorn funnen död
Annons