Pastor: Ge inga pengar till tiggare

I sin krönika i Jönköpings-Posten förklarade pastor Jakob Olofsgård varför han inte längre ger pengar till tiggare. Hans text har blåst liv i en lokal debatt om de romska tiggarna som tycks bli allt fler.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Många studsade säkert när de såg bilden på Jakob Olofsgård i sin prästkrage följt av rubriken ”Därför ger jag inte längre pengar till tiggare”. I två år har Jönköpingspastorn varje månad skrivit krönika i lokaltidningen, hans uppdrag har varit ett lyfta ämnen som skaver. Och eftersom Jönköpings-Posten nyligen publicerat en omfattande reportageserie av två journalister som besökt den by varifrån många av de romer som tigger på Jönköpings gator kommer, bestämde sig Olofsgård för att sticka ut hakan.

En ögonöppnare

Han har länge grunnat på hur han själv ska se på tiggerifrågan och ett möte tidigare i höst med den rumänske pastorn Ion Damian hjälpte honom att klargöra sin egen uppfattning.

– Mötet med Ion blev en ögonöppnare för mig. Det plus reportageserien i JP och kontakter med hjälporganisationer som arbetar i Rumänien, bland annat SAM-hjälpen. De står alla enhälligt för den linje jag presenterar i kyrkan, att tiggeriet förvärrar situationen för människor. Det befäster deras dåliga självbild och gör att de inte kommer ur sitt tiggeri.

– Alla får ha sin åsikt, men jag landade i detta. Har man en övertygelse som pastor och ledare är det viktigt att man uttrycket det, säger Jakob Olofsgård till Dagen.

En hel del har hört av sig sedan i lördags när krönikan publicerades.

– En stor majoritet av dem som hör av sig är positiva, men få vågar göra det offentligt. En del säger att jag är modig som vågar säga detta. Sedan finns det en mindre grupp som blir arga. En del av dem klarar att hålla en bra debatton, andra inte.

Förvärrar situationen

Hjälporganisationer som JP mött i Rumänien talade enhälligt om att det förvärrar situationen när människor lägger pengar i tiggarens mugg.

– Påstår man sådant blir man beskylld för att vara både sverigedemokrat och rasist, men jag har skrivit om det som skaver och stuckit ut hakan, säger Jakob Olofsgård.

Han pekar på hur förtrycket av Europas romer skapat en dålig självbild som vilar tungt över folket. Många romer har varken jobb eller utbildning och det är främst de sakerna som hjälporganisationerna försöker hjälpa till med. Om det då lönar sig för människor att åka till Sverige och tigga så motverkas en långsiktig lösning för dessa människor, resonerar Olofsgård.

– Därför måste vi hjälpa dem att bryta tiggeriet så att de kan ändra den självbild som de fått på grund av förtrycket och rasismen i stora delar av Europa.

Jesus talar om vikten att visa människor barmhärtighet. Hur tycker du att vi kan visa de människor som sitter och tigger barmhärtighet?

– Det handlar om att hälsa på dem, att se dem i ögonen, att bekräfta dem som människor. Att genom olika hjälpinsatser ge dem ett värdigt liv med mat, kläder och tvättmöjligheter utan att för den skull ge dem pengar i en mugg.

Ett nittiotal tiggare i Jönköping

Jakob Olofsgård vet inte exakt hur många tiggare det finns i Jönköping, men de är över 90 i alla fall, säger han.

– Och antalet tiggare kommer att öka så länge man ger dem pengar.

– Vi får inte säga att tiggeriet är här för att stanna. Vi har hanterat tiggeri förut i Sverige genom bra socialhjälp och vi kan göra det igen. Men detta är känslosamt, för det handlar om människor.

Annons
Annons