Pastor torterad i östra Ukraina

Religionsfrihetsinstitutet i Ukraina rapporterar om ett flertal fall av dödshot, kidnappningar och tortyr av troende i östra Ukraina. Ett av fallen handlar om pingstpastor Sergej Kosjak, som torterades svårt.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

– Evangeliskt kristna har hamnat i fokus på ett nytt sätt den senaste tiden, säger Ljus i östers föreståndare Hans Lindstrand, till Dagen.

– I dag går det en tydligare skiljelinje mellan protestanter och judar å ena sidan och övriga religiösa, fortsätter han.

De evangeliska ledarnas närvaro på lördagens installation av den nya västvänlige presidenten Petro Porosjenko i parlamentet tyder på att protestanterna stödjer landets ledning. Hans Lindstrand förklarar att närvaron kanske inte gör separatisterna glada.

Var det inte onödigt att närvara på ceremonin när situationen för evangelikala har förvärrats den senaste tiden?

– Nej, det är ganska naturligt att tacka ja till inbjudan när det är landets regering som ligger bakom, svarar han.

Beväpnade män rev tält

Det var den 23 maj som 15 beväpnade män med emblem för ”Donetsk folkrepublik” rev ned det tält som Sergej Kosjak, tillsammans med andra evangeliskt kristna, hade ordnat på Centraltorget i Donetsk i de östra delarna av Ukraina.

Enligt Ljus i öster beslagtog de beväpnade männen utrustning, bland annat högtalare och mikrofon, och kastade det nedrivna tältet och affischer i Kalmius-floden. De hotade också med att skjuta de troende om de samlades till bön igen.

Direkt efter händelsen gick pastor Sergej Kosjak till Donetsks länsstyrelse för att förhandla med ”Donetsk folkrepublik”. Fyra timmar senare släpptes han, svårt misshandlad.

Övergrepp och dödshot

I den grundlag som ”Donetsk folkrepublik” godkände den 16 maj står det: ”Donetsk folkrepubliks privilegierade och härskande religion är den ortodoxa tron … som erkänns av Moskvapatriarkatets rysk-ortodoxa kyrka”.

Ukrainsk-ortodoxa kyrkor som lyder under Kievpatriarkatet har också utsatts för övergrepp och präster har dödshotats om de inte flyttar över sina kyrkor till Moskvapatriarkatet, uppger den ukrainsk-ortodoxa kyrkan i ett pressmeddelande.

Enligt den ukrainska nyhetsbyrån Liga attackerades bland annat en kyrka i samhället Perevalne på Krim den 1 juni. En grupp beväpnade män i traditionella kosack-kläder slog in dörren, förstörde kyrkans inredning och gav sig även på prästen och andra församlingsmedlemmar som befann sig i lokalen.

”Har ingen plats på Krim”

Liga uppger att polisen anlände efter tre timmar och att de då tog ställning för förövarna genom att hävda att Ukrainsk-ortodoxa kyrkor som lyder under Kievpatriarkatet är antiryska och att de därför inte har någon plats på Krim.

I Slavjansk kidnappades det evangeliska samfundet Guds församlings ledare Alexej Demidovitj och hölls fången i sju timmar. Beväpnade män har flera gånger invaderat den kyrka där Demidovitj är pastor.

Och i staden Gorlovka har ”Donetsk folkrepublik” förstatligat den kyrka där ”Kristi församling” och ett bibelinstitut hade sin hemvist. De protestantiskt kristna kastades ut på gatan.

Judar och katoliker

Men även judar och katoliker har utsatts för hot av olika slag. Den katolske prästen Pavel Vitek kidnappades i samband med en utomhusbön i Donetsk. Först efter ett dygns förhandlingar släpptes han.

– För varje dag blir situationen svårare och svårare. Separatisterna paralyserar städer. I Kramatorsk sköts det mot ett kapell. De troende är rädda för att komma till mässan, sa den katolske biskopen Jan Sobilo till Vatikanradion för två veckor sedan.

Annons
Skogsbränderna
Annons