Så fel gissade svenskar om religion

Hur många kristna finns det i Sverige? I undersökningen överskattade man antalet muslimer och underskattade antalet kristna.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Hur många kristna finns det i Sverige? Och hur stor är den muslimska minoriteten? Ja, det är inte så lätt att veta, och när undersökningsföretaget Ipsos Mori ställde frågan så visade det sig att svenskar gissade grovt fel. Och det gjorde befolkningen i ytterligare tretton länder som ingick i undersökningen, på ungefär samma sätt.

När det gäller antalet muslimer så trodde svenskarna att omkring 17 procent av befolkningen var muslimer. Helt fel. 5 procent av Sveriges befolkning säger sig tro på islam, enligt Ipsos Moris siffror. Skillnaden mellan fakta och uppskattning var alltså 12 procentenheter.

När det gällde antalet kristna så var differensen mellan verklighet och gissning ännu större, 19 procentenheter, fast då åt andra hållet. Där gissade svenskarna att 48 procent kallade sig kristna. I själva verkat är det 67 procent.

Nu är de här faktamissarna inget att hänga läpp för. När den brittiska tidningen Guardian skriver om undersökningen, som också tar upp flera andra aspekter än religion, så visar det sig att Sverige ändå är bäst i klassen. Men en intressant tendens när det gäller religion så var det att samtliga länder som var med i undersökningen överskattade antalet muslimer i det egna landet. Nästan alla underskattade också antalet kristna, med undantag från Sydkorea, Japan och Ungern.

Och den tyska befolkningen förtjänar också en eloge i sammanhanget. De var de enda som hade koll på läget när det gäller antalet personer som identifierar sig som kristna i landet, i undersökningen gissade de på 58 procent, vilket också var det faktaunderlag som Ipsos Moris utgick ifrån.

Annons
Annons
Annons
Annons