Sturmark tar prästernas parti efter Uppdrag granskning

Prästerna i Uppdrag granskning gjorde precis vad man kan förvänta sig. Det menar Humanisternas ordförande Christer Sturmark, som tycker att "UG" använde sig av ohederlig journalistik.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

"SVT passerar etisk gräns med råge", dundrade Dagens opinionsredaktör i med efter Uppdrag gransknings program "bögbotarna". Ett inlägg som många har skrivit under på. Den erfarne reportern Elisabeth Höglund kallar exempelvis metoden som användes för "djupt ohederlig" i en krönika i Aftonbladet.

Något oväntat sällar sig också Humanisternas ordförande Christer Sturmark till kritikerna av UG:s arbetsmetod.

Du skrev på Twitter att det ligger något i vad Elisabeth Sandlund skriver i sin ledare?

- Inte bara något, utan väldigt mycket, säger Christer Sturmark till Dagen.

Han säger att Uppdrag granskning använde sig av ohederlig journalistik, på det sätt som de använde dold kamera för att "avslöja" hur präster i Svenska kyrkan försöker bota homosexuella.

- Det var inte prästerna som sa att killen hade ett problem för att han var homosexuell, det var killen själv som sa det, säger Christer Sturmark.

- Att en präst säger att Gud kan hjälpa i det läget, det är inte konstigt, det är fullständigt naturligt.

Hade prästerna i stället förnekat att den unge killen hade ett problem med sin homosexualitet, då, menar Christer Sturmark, hade de visat att de inte tagit honom på allvar.

Christer Sturmark betonar att han själv inte har någon gudstro, men förstår prästernas resonemang utifrån deras verklighet. Han menar dock att Uppdrag granskning kunde ha agerat smartare, på ett sätt som även gjort honom upprörd. Hade den homosexuella killen ställt en mer öppen fråga, vad han skulle göra med sin homosexualitet, då hade reportrarna fått svaret på om någon av prästerna på allvar hade tänkt omvända honom från sin sexuella läggning.

- Då hade de kunnat avslöja saker som även jag hade reagerat på, säger Christer Sturmark.

Många kristna tror säkert att Humanisterna skulle gotta sig i ett sådant här avslöjande?

- Det gör de säkert. Men det är för att de har en felaktig bild av vad Humanisterna står för. En del människor tror att vi drivs av en kamp mot religion i sig, men det stämmer inte. Vi kritiserar bara religiösa företeelser som skadar människor. Vi kritiserar inte positiva effekter av religiositet, eller personers individuella tro, säger Christer Sturmark.

Annons
Annons