SVT: Talet om politiska skäl är bara trams

Påståendet att filmen stoppas av politiska skäl är bara trams. Och det finns inget som hindrar att den visas i SVT. Det säger Axel Arnö, på SVT Dokumentär.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Arnö är ansvarig för dokumentärredaktionens program DOX och Dokument utifrån och har tackat nej till att i efterhand köpa in filmen ”Watching the moon at night”. Den är enligt honom inte ett journalistiskt arbete, som Dokument utifrån ska vara. Den tillhör heller inte kategorin ”världens bästa dokumentärfilmer” som är urvalskriteriet för DOX.

Så det är en kvalitetsbedömning du gör?

– Ja, absolut. Den typen av essä­film platsar helt enkelt inte. Så i den konkurrensen väljer jag att tacka nej.

– Men det betyder inte att det finns ett förbud mot att sända den på SVT. Jag tycker inte filmen är speciellt bra, men den är inte osändbar för SVT.

– Vi har varit med om det förut, att det finns kampanjer för att sända vissa filmer, säger han.

Vad säger du om påståendet att innehållet är för känsligt för SVT?

– Det är bara trams. Vi är inte speciellt rädda av oss.

Lars Säfström var den på SVT Malmö som sa upp avtalet med filmarna i mars 2014. Han är numera pensionerad, men arbetar kvar som konsulent åt dokumentärredaktionen i Stockholm.

Vill inte gå in på detaljer

Även han avfärdar Bo Perssons påstående om politiska hänsyn. Han anser att filmarna ”grovt åsidosatt sina åtaganden enligt avtalet”, men vill inte gå in på några detaljer.

– Då vi sa upp avtalet hade jag inte sett en enda ruta av filmen. Så att jag skulle ha stoppat filmen av politiska skäl faller på sin egen orimlighet.

Efter att avtalet sades upp var det inte längre en samproduktion, påpekar han.

Annons
Pastorn funnen död
Annons