Ulf Bjereld hoppar på Ship to Gaza

Den blivande ordföranden för Socialdemokrater för tro och solidaritet, Ulf Bjereld, hoppar i dag på aktivistfartyget Ship to Gaza för en kortare båttur. "Det här är två frågor som förstärker varandra", säger han till Dagen.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Dagen berättade i går att statsvetarprofessorn Ulf Bjereld föreslås ta över organisationen som samlar troende socialdemokrater.

Samtidigt mönstrar han på fiskebåten Marianne, som är en del i aktivistkampanjen Ship to Gaza. Organisationen vill skapa internationell uppmärksamhet kring Israels blockad av Gazaremsan. Själv åker Bjereld bara en kortare tur – mellan Helsingborg och Malmö – och hade helst föredragit att ta tåget, eftersom han inte är alltför förtjust i båtfärder.

– Men jag gör detta som en symbolhandling i solidaritet med de palestinier som lider svår nöd till följd av den folkrättsvidriga blockaden av Gaza, säger Ulf Bjereld.

Tidigare fartygsaktioner har stoppats av israelisk militär, och 2010 bordades en liknande konvoj med flera dödsoffer som följd. Tanken med årets aktion är att skänka fiskebåten till lokala fiskare och samtidigt leverera mediciner till civilbefolkningen.

Israel försvarar blockaden av Gaza som ett sätt att hindra vapentillförseln till Hamas, och har tidigare försökt få Ship to Gaza att angöra israeliska hamnar som Ashdod eller Ashkelon. Detta för att kontrollera lasten och sedan vidarebefordra den till mottagarna i Gaza.

Lisa Abramowicz, generalsekreterare för organisationen Svensk Israel-information är kritisk till att en blivande ordförande för troende socialdemokrater deltar i en sådan här manifestation.

– Jag tycker att det är omdömeslöst, eftersom den så kallade blockaden är långt ifrån total. Det förs redan in stora mängder varor varje dag från Israel till Gaza.

– Men det är klart att Israel vill försäkra sig om att inte vapen smugglas in från havet, och det har de enligt FN rätt att göra, säger hon.

Hon menar också att troende socialdemokrater alltid har udden riktad mot Israel och inte mot Egypten som också håller Gaza i blockad.

– Med tanke på hur situationen ser ut på Medelhavet och Mellanöstern i stort tycker jag inte att Tro och solidaritet har rätt fokus just nu, fortsätter hon.

Ulf Bjereld menar att frågan om att angöra israeliska hamnar är komplicerad.

– Det är naturligtvis inte svart eller vitt och är avvägningar man måste göra. Men skulle man bara spela på Israels villkor skulle den internationella uppmärksamheten inte bli lika stor. Det här är inte bara en humanitär aktion utan också en politisk. Jag tycker att det här är rätt väg att gå, säger Ulf Bjereld.

Är det här ett sätt att sätta Tro och solidaritet på kartan?

– Ja, absolut. Jag fick i och för sig frågan att delta i Ship to Gaza innan jag blev tillfrågad om att bli ordförande i Tro och solidaritet. Men det är två frågor som förstärker varandra, säger han.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
Annons