Valvinnaren har gett miljoner till mission

Finlands nya statsminister, centerledaren Juha Sipilä, har genom sin stiftelse gett miljoner till kristen mission och humanitära projekt. Han är den kristne civilingenjören som blev IT-miljonär genom att sälja sitt företag i Uleåborg.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Juha Sipilä, 54, är en udda politiker. Han är företagaren som tjänade 200 miljoner genom att sälja sin IT-firma 1996. Vad gjorde han med pengarna? Jo, han investerade i andra företag och bildade en stiftelse genom att lägga 16 miljoner kronor av sina pengar på kristen mission och diakonalt arbete.

Det står att läsa i en bok om Juha Sipilä som publicerades i mars, där författaren intervjuat ett fyrtiotal människor och Sipilä har fått kolla fakta om sig själv.

Det framgår att Sipiläs stiftelse år 2002 donerade motsvarande 805 000 kronor till finska kyrkan som startade en fond tillsammans med Kyrkans diakonicentrum. Sipilä har också nyligen räddat en kristen bokaffär i Uleåborg från konkurs genom att göra en krisplan för den.

Dessutom satsade Sipiläs fond motsvarande 160 000 kronor för att allkristna radiostationen Radio Dei kunde starta sina sändningar i Uleåborg år 2000.

Boken om Juha Sipilä är skriven av Risto Uimonen, en av Finlands mest ansedda journalister, där han beskriver Sipilä som en principfast man som står för kristna värderingar. Sipilä berättar i boken om sin kristna tro och sitt förhållande till laestadianismen. Han tillhör inte de konservativa gammallaestadianerna utan hans bakgrund är inom östlaestadianismen som betonar individens ansvar och frihet.

”Jag är medlem i lutherska kyrkan som de flesta finländare. Mina rötter är i Rauhan sana (östlaestadianismen). Jag är också medlem i den kristna handelskammaren där det finns också många frikyrkliga”, berättar Sipilä.

Sipilä är enligt centerpartister och andra politiker bra på att lyssna på andra och prackar inte på sin egen övertygelse. Över huvud taget talar Sipilä ogärna om sig själv och hans privatliv visste man inte mycket om före boksläppet.

Hans lågmälda stil och fokusering på sakfrågor har gett ett stort förtroende på kort tid. Det ledde honom till en valseger för Centern i Finland. I söndagens val fick Silipä fler röster än någon annan i Finland.

”Han är mer social är socialisterna, mer kristen än kristdemokraterna, mer ekologisk än de gröna och mer företagsvänlig än Samlingspartiet”.

Orden är från chefredaktör Tuomo Seppänen från Puolanka, där Sipilä är född. Seppänen backade upp Sipilä - mot tidigare praxis - genom lokaltidningen.

Juha Sipiläs politiska karriär är kort men lika framgångsrik som hans 25 år långa bana inom IT-industrin. Han valdes till partiledare som en förnyare, en frisk fläkt från näringslivet, och som inte hade en yrkespolitikers belastningar. Han lyckades förnya partiet och leda det till en valseger.

Det som bromsat hans framfart är en blodpropp i lungan som ledde till en sjukskrivning på två månader sommaren 2013. Mitt i valspurten kom också en familjetragedi, som har dämpat stämningen.

I den internationella presskonferensen på valkvällen sa Sipilä, att han har haft det tufft den senaste tiden. Hans yngsta son i tjugoårsåldern dog efter en rutinoperation i februari. Partiledaren tog två veckors ledighet för att vara med familjen. Tillsammans med de andra sönerna gjorde han egenhändigt en kista formad som en båt.

Juha och hans fru Minna-Maaria har fyra barn och sex barnbarn.

Annons
Annons