Växjö stift säljer mark för 25 miljoner

Växjö stift planerar att sälja mark till Oskarshamns kommun till ett värde av 25 miljoner kronor. Men det är bara en liten del av stiftets mark - och man har inga planer att på sikt minska sitt markägande.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

Det säger Klas Gustafsson på Växjö stifts egendomsenhet till Dagen.

– Markägandet är en del av hur vi finansierar våra församlingar och pastorat. Vår strategi är att vara en fortsatt stor markägare och äga mark som ger oss en god avkastning.

Den nuvarande försäljningen gäller 166 hektar mark, eller 0,003 procent av all mark som ägs av Växjö stift. Det är Oskarshamns kommun som vill köpa marken för en framtida utvidgning av ett närliggande industriområde. Stiftet planerar ett nytt markköp för att ersätta den avyttrade delen.

Att ett stift säljer mark är inte något ovanligt, menar Klas Gustafsson.

– Jag tror att de flesta stift är ganska aktiva när det gäller både att sälja och köpa mark. Marken ger oss goda inkomster som sedan finansierar vår verksamhet. Vi bedriver skogsbruk, arrenderar ut till lantbruk, bidrar till vindkraftsutbyggneden, upplåter mark för jakt- och fiske.

Svenska kyrkan är med sina 500 000 hektar mark en av Sveriges största markägare. Mest mark, runt 20 procent av Sveriges landareal på 41 miljoner hektar, ägs av Svenska staten.

Val 2018
Skogsbränderna
Annons
alkohol i kyrkan
Annons