Barnmorskan Ellinor Grimmark: Därför vägrar jag göra aborter

Ellinor Grimmark, barnmorskan som inte vill utföra aborter på grund av sin kristna tro, deltog i går på en pressträff i Stockholm. Hon var tydlig med att målet med hennes DO-anmälan är att införa samvetsfrihet i Sverige.

Tack för att du har registrerat dig!

Du kan nu läsa ytterligare 10 gratisartiklar på Dagen.se.

Nyheter

På plats i Citykyrkans lokaler i centrala Stockholm fick Ellinor Grimmark chansen att inför medierna presentera sin personliga berättelse.

– Jag har en dröm om att få jobba som barnmorska, inledde hon.

Flera gånger återkom hon till denna dröm, som väcktes till liv när hon själv födde barn, och hur kärleken till det ofödda barnet omöjliggör för henne att personligen medverka vid en abort.

– Jag kan inte vara med och avliva ett barn. Det är inget jag kan leva med, löd hennes inställning.

Ellinor Grimmark höll sig under pressträffen till sin personliga berättelse. Hon berättade hur hon bemötts av de kliniker som varit intresserad att anställa henne, och sedan fick reda på att hon inte kan tänka sig att medverka vid en abort.

– Jag fick höra ”vi vill inte ha personer med dina åsikter”, berättar Ellinor Grimmark om responsen från en arbetsgivare.

Ingen hantering av aborter

Ellinor Grimmark tog också upp att hon förstod att hennes hållning i abortfrågan skulle kunna bli problematisk, men hon trodde att det skulle gå att jobba på en förlossningsklinik och på en BB-avdelning. När hon fick sitt första vikariat så var det nattjobb, och skulle inte innebära att hon hanterade aborter. Men hon ville ändå vara ärlig, och skickade ett mejl där hon berättade var hon stod. Sedan dess har det blivit nej, nej och nej till tre barnmorskejobb som hon säger sig ha blivit lovad.

– Det har inte varit min tanke att vara missionerande, berättar hon på pressträffen, då hon får frågan om hur hennes religiösa övertygelse skulle få för konsekvenser på arbetsplatsen.

I stället menar hon att hon inte skulle ha några problem att möta kvinnor som utfört en abort. Det enda hon inte vill är att utföra ingreppet personligen.

Ellinor Grimmark tog också tillfället i akt och kritisera hur kvinnor, oftast i socialt utsatta situationer, hanteras i svensk vård när de kommer i kontakt med en barnmorska. Hon säger att hon kommit i kontakt med ”massor av kvinnor” som känner sig kränkta efter att en barnmorska uppmanat dem till att göra abort, och menade att det borde finnas ett mycket bättre stöd för gravida kvinnor för att de ska behålla barnet.

”Lagstiftningen ifrågasätts inte”

Barnmorskan från Småland backades sedan upp av två personer som jobbar med frågor som rör samvetsfrihet och abort. Hennes juridiska ombud, Ruth Nordström, samt Roger Kiska från organisationen Europe Alliance Defending Freedom, menade att det här fallet inte handlar om att ifrågasätta Sveriges abortlagstiftning. De argumenterade också att rätten till samvetsfrihet har laglig grund i olika internationella instanser, bland annat hänvisade de till Europakonventionen.

En helt annan uppfattning

Tvärs över gatan till lokalen där pressträffen hölls ligger Vårdförbundet, fackföreningen som bland annat organiserar barnmorskor. De har en helt annan uppfattning än Ellinor Grimmark, och de kom också till pressträffen för att ställa en del frågor.

Det behövdes inte lång tid innan åsiktsskillnaderna kom fram.

– Det du väljer att kalla ett embryo, det väljer jag att kalla ett barn, svarade exempelvis Ellinor Grimmark en av frågeställarna.

Blev jätteprovocerad

Barnmorskan Lis Munk, aktiv i Vårdförbundet, var efter pressträffen riktigt arg.

– Jag blir jätteprovocerad, säger hon till Dagen.

– Här har vi fått höra Ellinors perspektiv, men vi som samhälle behöver se till kvinnans perspektiv generellt.

Efter att ha lyssnat till pressträffen berättar Lis Munk att hon inte tror att Ellinor Grimmark skulle kunna ge en neutral rådgivning som barnmorska.

 

Lär fler artiklar om Ellinor Grimmark

Alla tidigare artiklar

Läs mer om samvetsfrihet

Alla tidigare artiklar