26 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Arklövs erkännande

Arklövs erkännanden Jackie Arklöv uppger nu att det var han som skötte den slutliga avrättningen av de två poliserna i Malexander den 28 maj 1999. Hittills har de tre dömda för mordet samtliga nekat.Erkännande ändrar knappast något i sak. Det väcker förvisso inte döda till liv. Och de två poliserna var redan sårade till medvetslöshet när någon sköt de dödande skotten från mycket nära håll.Men framför allt är de tre förövarna inte dömda för den slutliga, kallblodiga avrättningen – där kunde inte bevisbördan läggas på någon enskild – utan för att ”gemensamt och i samförstånd” ha mördat de två polismännen.Arklövs senkomna bekännelse rubbar inte den domen. De tre tungt beväpnade rånarna stannade och sköt mot förföljarna tills de var döda. De har ett gemensamt ansvar.Om nu polisen kan bedöma erkännandet som fullt trovärdigt, så har det dock sitt värde. Det skingrar dimmorna något, och rätar ut åtminstone ett frågetecken för de anhöriga.Men det största finns kvar, oavsett vilken variant av den blodiga berättelsen som serveras: Hur är denna ondska möjlig?

Fler artiklar från Debatt