13 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Ingen grund för domedagsstämning

På ett sätt verkar min kommentar (Nya Dagen 11/6) till Rune Imbergs debattartikel ha gjort viss nytta. Imbergs nästa inlägg publicerat den 12 juni 2002 är lite mind-re hätskt och konspiratoriskt. Men i slutet kan han inte hålla sig från just den typen av insinuationer som är så farliga i vårt samhälle. Åter igen försöker Imberg förknippa sin meningsmotståndare med mörka och totalitära krafter. Ännu en gång görs jämförelsen mellan de som inte tycker exakt som Imberg med Hitler och Stalin. Förutom att jämförelsen är hårresande och kränkande så är den just det som jag skrev förra gången, nämligen hatiskt och ren lögn. Man behöver inte vara en expert på historia för att veta att exempelvis Hitlertysklands tyranni byggdes upp av hetsande fanatiker som oförhindrat fick uppvigla till hat mot grupper som de inte ansåg livsvärdiga, exempelvis homosexuella.Om lagar som stiftas kan man tycka olika. Jag är ganska övertygad om att Rune Imberg och jag inte tycker lika i alla lägen. Men den som anser sig ha rätt och har goda argument för detta behöver inte krydda sin framställning med grova insinuationer och kränkande omdömen om sina motståndare. Det ligger inget odemokratiskt i att tycka annorlunda. Bara för att man inte tycker likadant betyder det inte att motståndaren styrs av en hemlig konspiratorisk makt som vill störta hela världen i fördärvet.Dessutom har Imberg fel. Det pågår ingen klappjakt på kristna värderingar. Tvärt om, samhällsklimatet har sällan varit så öppet för livsåskådningsfrågor och religion som nu. Det har bland annat vi i vår lilla del av verkligheten som utgörs av Broderskapsrörelsen märkt. Medlemsantalet ökar och allt fler vill vara med och skapa goda möten mellan människor. Det är tråkigt att detta inte verkar vara fallet när det gäller den verksamhet som Imberg företräder. Det finns helt enkelt ingen grund för den domedagsstämning som Rune Imberg försöker få fram. Världen är inte på väg att gå under av dekadans och dålig moral. Tillsammans ska vi i stället göra den bättre för varje dag. Det kan vara svårt och stöta på hinder. Men det går, det vet jag.

Fler artiklar från Debatt