14 april 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Pressklipp

Estland snart förbi

Det enda man nu uppnått är att fördröja inträdet fullt ut i det ekonomiska och monetära samarbetet.Denna valdag kan vi blicka österut och se att det estniska folket, efter blott 12 års frihet från sovjetisk ockupation, uppvisar större politisk mognad och större mod än den snart sekelgamla svenska demokratins väljare. Och precis som norrmännen nu svänger i sin syn på EU, kommer vi kanske att få uppleva hur vår grannstat Estland springer ikapp och förbi oss.Var det verkligen det som nej-sägarna ville?Nerikes Allehanda (liberal)

Revolt mot makten

Valresultatet måste också tolkas som en rejäl revolt mot makten. Frågan är varför revolten kommer nu och inte i det riksdagsval som hölls för ett år sedan? Då fick den sittande socialdemokratiska regeringen förnyat förtroende av väljarna. I går protesterade väljarna.Det kan ha att göra med svikna vallöften och bråket med LO om buffertfonderna tidigare i våras. Det kan också ha att göra med regeringens interna splittring. Kan näringsministern säga nej är det väl inte så farligt att rösta mot statsministerns ståndpunkt, resonerade nog en del trogna s-väljare.Kanske beror det också på att folkomröstningen bedömdes gälla en tämligen ofarlig fråga? Det spelar inte så stor roll att proteströsta när statsministern ändå sitter kvar, socialdemokratin styr vidare i Sverige tillsammans med miljöpartiet och vänstern och budgeten är redan beslutad. Man har helt enkelt råd att göra uppror.Aftonbladet (s)

Vad säger eliterna?

Den fråga man oundvikligen borde ställa sig i Bryssel och Frankfurt är ju hur den monetära unionen hade stått sig om frågan fått avgöras i omröstningar i långt fler länder? EMU är byggt uppifrån och ner, det har aldrig förankrats underifrån, och det är precis detta bistra faktum som uppenbarar sig varje gång en väljarkår tillåts ta till orda.Och Europa kommer att lyssna på det svenska beskedet. Plötsligt finns nu en handfull länder som de närmaste åren står stabilt vid sidan av euro-området och kan fortsätta att bedriva en mer demokratiskt förankrad politik.Hur stor legitimitet har valresultatet? Svar: Mycket stor. Valdeltagandet var högt och resultatet inte bara entydigt utan i det närmaste förkrossande tydligt.Folket har sagt sitt. Vad säger nu eliterna? Det ska bli intressant att se om någon skiftning av självreflexion nu blir synlig.Dala-Demokraten (s)

Du skall icke döda

Att avsiktligt beröva en annan människa livet blir ett försök att skära av de band som bär upp vår civilisation. Du skall icke döda. Den som bryter mot det budet hotar oss alla, varje gång det sker. I samma ögonblick som kniven eller kulan sliter sönder en oskyldig människas inre rister hela samhället till – innan gråten, tystnaden eller de hjälplösa orden tar över.I det ögonblick vi inte förstummas av bitterhet när en medmänniska förintas har något oerhört inträffat. Sådana samhällen är på väg att gå under.Per Ahlmark i Dagens Nyheter

Fler artiklar från Debatt