07 mars 2021

En tidning på kristen grund



Debatt

S är otydliga om islamism

Socialdemokraterna måste bli tydliga om sin syn på antidemokratiska ideologier, anser Nima Gholam Ali Pour. Han anser det vara svårt att dra en gräns mellan islamism och våldsam islamism.

Nästa år är det val och allt handlar inte om jobben. Vi lever i en värld där demokratier är hotade av olika ideologier och en svensk regering borde kunna skilja mellan en demokratisk ideologi och en antidemokratisk ideologi.

Samtidigt har partiet som utmanar den borgerliga alliansen om regeringsmakten inte tydliggjort sin ståndpunkt gentemot islamismen, den ideologi som ligger bakom regimen i Iran och Egypten samt terroristorganisationen Hamas och många andra terroristorganisationer.

Ledande socialdemokrater som Peter Weiderud beskriver islamismen som en ideologi bland andra.

Islamism är en politisk ideologi som vill att islam ska vara vägledande i sociala och politiska frågor, i stället för att begränsas till existentiella frågor. Men den politiska kulturen som följer med islamismen är mer oroande än islamismen själv.

Det finns ingen islamistisk organisation i dag som ovillkorligt fördömer terrorism. Där ligger problematiken omkring Socialdemokraternas vilja att få regeringsmakten. Är man otydlig om hur man förhåller sig gentemot islamismen, vilket man varit, så blir det problematisk om en socialdemokrat blir försvarsminister eller utrikesminister.

Enligt Säpo är våldsam islamism det största hotet mot Sveriges säkerhet. Men gränsen mellan våldsam islamism och islamism är ganska grå. Dr Azzam Tamimi säger till exempel att självmordsbombningar där oskyldiga dör är fel men ändå stödjer han Hamas, som ständigt hotar Israel med självmordsbombningar och har genomfört flera självmordsbombningar. Islamister tycker också att man kan använda våld mot tyranner. Men då man förespråkar en teokrati så kan tyrannerna vara sekulära ledare som kämpar för jämställdhet och demokrati.

Vid händelser som 11 september 2001 eller bombdåden i Stockholm 2010 är islamisterna snabbt ute och fördömer våld. Men rent generellt rättfärdigar man terrorism och försvarar regimer som den i Iran, som stödjer terrorism.

Så var gränsen mellan våldsam islamism och islamism går är i dag ganska oklart och det är något som olika länders underrättelsetjänster jobbar med.

Ett exempel är Munir Awad. Han var uppskriven som talare i maj 2010 på ett seminarium som anordnades av Muslimska mänskliga rättighetskommittén angående Sveriges terrorlagstiftning. Han arresterades i Danmark i slutet av 2010 misstänkt för att ha planerat ett a­ttentat mot Jyllands-posten.

Ett annat exempel är hur terroristerna som attackerade ­Boston maraton den 15 april var inspirerade av en islamistisk predikant som bor i Australien.

Men till dess det blir tydligt hur islamism hänger ihop med det största hotet mot Sveriges säkerhet, våldsam islamism, så är det viktigt att partier som vill regera i Sverige tar avstånd från islamismen, ovillkorligt.

I maj var representanter från Socialdemokrater för tro & solidaritet i Gaza och träffade Hamas. Förutom att man legitimerade en terroristorganisation träffade man våldsamma islamister under en period då det religiösa förtrycket i Gaza förvärras.

I december 2012 träffade representanter för Socialdemokrater för tro & solidaritet Muslimska brödraskapet i Kairo. Socialdemokraterna är det svenska parti som har nära kontakter med den globala islamistiska rörelsen.

Det är på tiden att partisekreteraren Carin Jämtin berättar mer om den relationen till svenska folket, ­eller kanske avslutar relationen. Vi kan inte ha ett regeringsparti som har relationer med krafter som hotar västvärlden.

Nima Gholam Ali Pour, samhälls­debattör

Fler artiklar från Debatt