Debatt

Det är vanskligt att lita på Iran

Nej, Jim Wallis, kristna ska sannerligen INTE stödja Iranavtalet (Dagen 9/4)!

Så chefredaktör Wallis är, så verkar han inte ha tagit del av vad hela övriga arabvärlden säger om det framförhandlade avtalet. Och det verkar inte som om han har läst Bibelns profetior heller?

Har han möjligen sett Irans framfart i Irak, Syrien, Libanon, Förenade Arabemiraten och nu senast Jemen? Iran har dessutom en helt annan uppfattning om vad avtalet säger, jämfört med USA. Man har fått för sig att det nu är grönt ljus för att gå fram som en ångvält i Mellanöstern, man har ju en ”kompis” i Vita huset. Iran har nämligen gått ut med att USA ljuger om att lyftandet av sanktionerna ska ske gradvis – Iran säger att det sker omedelbart, från dag ett, när avtalet väl skrivits under!

Sedan är det lite snårigt att förstå sig på vad USA har för sig i området. I ena fallet slår man mot en allierad, samtidigt som man beväpnar motståndarna med intelligentia och vapen. Allt för att bevara maktbalansen i området.

Samtidigt vet vi att Iran inte är att lita på när det gäller det nukleära program som påstås vara till för fredliga syften. De har ljugit och gömt undan tidigare och de gör det nu. Man behöver bara se hånleendena på de bilder som distribueras över världen. Iran förstår bara ett språk – maktspråk. Diplomati fnyser de mot, men eftersom det börjat sina i börsen så har de gått med på att sätta sig vid förhandlingsbordet.

I sluttampen kommer det att vara Israel – och USA – som kommer att vara måltavla. Iran vill, precis som Ryssland, fram till Medelhavet, och skyr inga medel. Man vill behärska Mellanöstern och det kommer att bli ytterligare maktkamp i området när Turkiet ger sig in i spelet.

I slutändan har vi alla ställt oss på getternas sida i domsalen. Man är ute efter att dela Israel och Jerusalem, allt det andra är ett spel för gallerierna. Sverige har redan hamnat på fel sida skranket då det beslöts att erkänna den palestinska staten – som aldrig har funnits och knappast kommer att existera i framtiden heller. I stället har vi hamnat i en situation där kartan i Mellanöstern kan komma att ritas om rejält (enligt Psalm 83). Israel kan komma att tröttna på allt tjafs längs sina gränser och kanske skaffa sig en rejäl buffertzon. Vad har man då vunnit med Iranavtalet? Jo, ett ökat tryck på gaspedalen.

Vi behöver be för Israel och hela situationen i Mellanöstern – och även att President Obama kommer på bättre tankar.

Erna Berger-Sundin

Fler artiklar för dig