02 december 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Varför så tyst om rättslösa ofödda?

Avlivas ett foster i vecka 30 med moderns goda minne, kan ingen straffas för det alls.

Tystnat abortlarm. Ingen kan säga att vi inget visste, skriver Andreas Holmberg.
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Brita Storlund och Cecilia K Björfjell från organisationen Människovärde menar i Dagen 14 mars att Smer (Statens medicinsk-etiska råd) resonerar oetiskt om ofödda barn. Storlund och Björfjell citerar Kristdemokraternas Emma Henriksson, som i P1 varnat för att abort (som i Frankrike) kan komma att tillåtas ända till födelsen. Även Pelle Pohula från organisationen MRO tar upp frågan den 28 mars.

Men vi är ju redan där! Varför har ingen tagit åklagare Jennie Nordins larm på allvar? Hon påtalade ju redan vid årsskiftet (Dagens Medicin 7 januari 2019) att vi har en lucka i lagen, som innebär att varje barn i mammas mage är rättslöst och fredlöst.

Det upptäckte hon när man på Karolinska polisanmälde sig själva, efter att av misstag ha avlivat ett barn i vecka 30 (genom ett misstag trodde man att det var 13 veckor gammalt). Åklagaren försökte då att få någon fälld för vållande till annans död, men upptäckte att inget barn i mammas mage enligt svensk lag någonsin kan vara ett brottsoffer, så länge det avlivats innan (den annars inträffade) förlossningen har kommit igång.

Sparkar någon ihjäl ett barn i mammas mage under slutet av graviditeten räknas det som kvinnomisshandel under försvårande omständigheter, men inte som vållande av någons död. Ja, avlivas ett foster i vecka 30 med moderns goda minne, kan ingen straffas för det alls. Enligt åklagare Jennie Nordin.

Antingen är Nordin helt ute och cyklar, eller också har hon avslöjat en skandal. Men tystnaden har varit öronbedövande i medier, utom i Dagen och Världen idag. Men inte heller dessa tidningar har följt upp nyheten på allvar och skapat ett så kallat "drev", vilket gjort att i övrigt välinformerade män­niskor och politiker jag känner verkar helt omedvetna om rättsläget och Nordins vädjan till lagstiftarna att se över detta hål i lagen (eller i huvudet?).

Luckan i lagen gör ju mammas mage till Sveriges otryggaste plats för ett barn under precis hela graviditeten – ty den som fötts för tidigt och lagts i kuvös är skyddad av lagen, medan inte den jämngamle i mammas mage. Ja, ett barn som "gått över tiden" kan vara fredlöst så sent som i vecka 41, medan det barn som föddes på beräknat datum är skyddat. Födelsedagen får sålunda en verkligt livsavgörande betydelse, förvisso extra värd att fira – men hur kunde det bli så här?

Ja, men svensk sjukvård erbjuder ju inte framprovocerade missfall efter vecka 22? Eller efter vecka 18 om barnet är önskat och har "rätt" antal kromosomer och andra av samhället efterfrågade egenskaper. Sant. Men den nya skandalen är ju att det inte är straffbart att åstadkomma en beställd avlivning sedan heller! Om Jennie Nordin har rätt, och jag är rädd att hon har det.

Men det verkar i dag viktigare att hindra samvetsömma barnmorskor från att få arbete inom vården och att avvisa en restriktivare abortlagstiftning än att täppa till den här luckan i lagen.

Kristna samfundsledare och barnmorskor är, med några få undantag, förfärande tysta. Kristdemokraterna vacklar – Alf Svensson sa ju redan på 1980-talet (för att få in sitt parti i riksdagen) att man inte kan tvinga en kvinna att föda. Men det är ju just den principen som i praktiken gjort barnet i mammas mage rättslöst! Modiga kvinnor som slagit larm om missförhållandena på det här området, sådana som barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen, neonatalläkaren Katarina Strand Brodd samt nu senast åklagare Jennie Nordin verkar enligt gammal ond sed avfärdas som hysteriska eller inte värda att tas på allvar.

Men det är hög tid att börja lyssna och reagera. Ingen kan säga att vi inget visste. Den underbara yrkestiteln barnmorska riskerar att ohjälpligt förknippas med utsättning och änglamakeri om det här får fortsätta opåtalt. Och inte minst de som försvarar nuvarande abortlag borde reagera kraftigt på allt oskick som misskrediterar den.

Andreas Holmberg, trebarnspappa, Iggesund

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt