25 februari 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Gott nytt debattår alla Dagenläsare!

Debattredaktören Frida Park har ordet: Det är bara nyttigt att läsa sådant man inte håller med om.

Det finns något nytvättat över januari. Ett bokslut har gjorts, en ny almanacka (om man inte följer läsårets tider) införskaffats. Hela året framför oss i all sin nyhet. Det andas förväntan.

Här fortsätter samtalen. I tidningen Dagen stöts och blöts viktiga frågor som kan anses höra hemma i skärningspunkten mellan tro och samhälle. Här är plattformen där alla de frågor som är väsentliga för kristenheten får lyftas och dryftas. Vilka? Det bestämmer ni.

Texter skrivna i tidningen Dagen har genom åren fått vara med och påverka i många frågor. Små som stora. I församlingar såväl som i folkvaldas församlingar. Din insändare kan göra skillnad för någon annan. Och, även om orden känns stora, även för Sverige.

Ibland får vi reaktioner när vi publicerar texter med åsikter som går på tvärs med ledarsidans linje. Men det är helt i sin ordning. Om vi bara läser våra åsiktsgelikars texter utvecklas och utmanas vi inte. Då riskerar vi att bygga egna ointagbara åsiktskorridorer. Utöver att det är ett säkert sätt att bli irrelevant och urtrist navelskådare är det min övertygelse att det är farligt. Där åsikter får brytas mot varandra och samtalet bölja fram och åter kan man vara säker på att ett sunt klimat råder. En text som argumenterar väl för sin sak är inte farlig att läsa. Det är bara nyttigt för dig. För mig.

Nästan varje vecka får jag mejl från personer som har saker på sitt hjärta som de önskar att "någon" skriver om i Dagen. Jag välkomnar dessa samtal. Det är värdefullt att få höra vad läsarna vill se mer av i Dagen. Alltför ofta ackompanjeras dessa samtal dock av ett "men jag kan inte skriva". Då är det roligt att gång på gång få motbevisa dem. Inte så få insändare som kommer läsarna till del är sådana där skribenten först har känt "nej, inte ska eller kan väl jag". Min uppgift som redaktör är att hjälpa dig formulera dina tankar på bästa sätt, oavsett om du är van eller ovan skribent. Har du något viktigt att säga, men vet inte riktigt hur? Mejla mig!

Debattåret 2020 inleder vi med en serie korta artiklar där olika personer fått formulera en fråga av vikt för kristenheten och en konkret utmaning. Tanken är att dessa kan få bli en språngbräda inför några av de kommande samtalen på åsikts- och debattsidorna det här året. God läsning önskas!

Frida Park

Frida Park är opinionsredaktör på Dagen.

Fler artiklar från Debatt