01 oktober 2020

En tidning på kristen grundDebatt

Alla – även 70-plusare – måste ta ansvar för att stoppa smittan

Nu är tid att släcka hälsobranden, skriver Emmanuel Bäckryd, läkare.

När huset brinner hojtar man till. Då är det inte så viktigt med nyanser, det viktiga är att få ut alla hur huset. Därefter kan man förklara och nyansera. I södra Europa pågår en "hälsobrand", med överfulla intensivvårdsavdelningar och en vård som går på knäna. Och många människor dör. Regering efter regering "stänger ner" hela samhällen med långtgående tvångsåtgärder. Så inte i Sverige. Här litar myndigheterna i stället på vårt kollektiva ansvarstagande. Låt oss därför svara upp mot detta.

Det är bra att budskapet om ”social distansering” av personer över 70 år har gått fram. Naturligtvis ska du kunna ta en daglig promenad, Ingegärd Malmberg Bohlin, gärna flera till och med – men inte för att gå och träffa andra. Jag håller helt med dig om att det är viktigt att komma ut i friska luften. Det är bra både för kropp och själ! Men förhoppningsvis ”går du inte ut alls” (som det formulerades i artikeln) för att umgås med dina vänner. Eller för att handla (förhoppningsvis finns det människor omkring dig som kan hjälpa dig med det).

Jag tror man kan säga att kyrko-Sverige är bra på relationer. Vi umgås ofta och mycket. Det är bra! Men inte nu.

Tyvärr verkar det inte vara alla som förstår allvaret i situationen. I Dagen kunde jag häromdagen läsa hårresande rubriker om att vissa anser det vara fegt (!) att ställa in gudstjänster – och vid ett tillfälle var just den artikeln den mest lästa på Dagens hemsida. Sådana dumheter får inte sprida sig och få fäste. Mitt upprop ska förstås mot den bakgrunden.

Många verkar inte förstå att det inte bara handlar om den egna hälsan, utan om allas hälsa. Om du blir drabbad och upptar en intensivvårdsplats i ett överbelastat system, kanske din granne inte kommer att få optimal vård om han samtidigt råkar få en hjärtinfarkt. Så konkret är det. Därför bör vara och en inte bara hålla sig informerad, utan också agera därefter – det vill säga minimera riskerna att själv bli smittad.

Nåväl. Jag hoppas Ingegärd Malmberg Bolin och andra pensionärer som läser detta får många fina promenader i vårsolen framöver. Vissa av oss kommer dock att ställa om våra arbeten ganska påtagligt en tid framöver. Snälla, hjälp till. Gör ditt för att minimera risken för en hälsokatastrof. Som sjukvårdspersonal är det inte speciellt roligt att läsa att somliga nonchalerar myndigheternas uppmaningar.

Emmanuel Bäckryd, docent, överläkare, Linköping

Läs mer Tvinga inte oss över 70 att stanna inne

Läs mer Läkare: Stanna hemma – det kan rädda andras liv

Fler artiklar