17 september 2021

En tidning på kristen grundDebatt

Niclaz Erlingmark: Nidbilden av kristna är rädda, vita män med tysta fruar

I den icke-kristna världen blir kristendom alltmer synonymt med vem Donald Trump är och vad han och hans supportrar står för, skriver Niclaz Erlingmark.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Detta är ett debattinlägg som uttrycker författarens egna åsikter. Tidningens linje framförs på ledarsidan.

Världen går tydligen när som helst under. Omtänksamma kristna vänner skickar länkar om hur vaccinet kommer vara värre än sjukdomen. Jag läser om vilddjurets märke, AI-styrda 666-chip, Gates och Soros diaboliska planer, hur vi måste vägra 5G för att inte låta New World Order ta över, nationsgränser upplösas och djävulen regera fritt. Har jag hört om #filmyourhospital som avslöjar bluffen om fulla sjukhus? Det gäller att vara vaken nu!

I "Kära Niclaz"-mejl från Sverige-bekantingen Rodney Howard-Browne, en av de stora evangelikala giganterna som med vännerna Kenneth Hagin, Kenneth Copeland och Benny Hinn starkt influerade det Livets Ord jag växte upp i, varnar han om den förföljelse mot kristna som nu nått nästa nivå, då han själv arresterats. Gud har, läser jag, bett Howard-Browne slå larm om allt gift de sataniska makterna försöker lura i oss: dödliga vacciner och injektioner, genmodifierad mat, diverse gaser sprejade i luften som tillsammans med passiviserande och IQ-sänkande fluorider via både läsk, flask- och kranvatten gör oss mer lättmanipulerade. Det gäller att vara vaken nu!

En Vita Huset-nära journalist jag för fyra år sen lärde känna på ett Trump-möte ger rådet till befarat coronasjuka att ta malariamedicinen klorokin och dricka läsken Canada Dry Tonic, samt delar varenda dag videor och artiklar till mångmiljonföljda sanningssägare som David Icke och Alex Jones. Av Icke beskrivs corona som en enda bluff – det är 5G-strålningen som gör folk sjuka och länders respektive dödssiffror har ingenting att göra med covid-19. Han predikar om att vi alla kontrolleras av en "deep state", ett slags skuggregering som styr bakom kulisserna och som kristna världsledare regelbundet anklagar sätta käppar i hjulen för dem. Det gäller att vara vaken nu!

Jones å andra sidan vet att kineserna, i samarbete med Facebook, Obama och amerikanska epidemiologer, framställt detta biologiska vapen för att – om en Gudsman som Trump inte sätter stopp – bana väg för Antikrist. Jones har kallat Trump för en nutida Moses, och Trump har i sin tur ofta påverkats av nyheter från sin väns håll, intervjuats i hans show och berömt hans rykte. För säkerhets skull kan du av Jones nu beställa skyddande handtvål samt mirakelmediciner som SuperSilver Whitening Toothpaste och ABL Nano Silver Gargle. Likt många andra kristna kändisar har han alltså personligen försökt bidra till att rädda ekonomin. Det gäller att vara vaken nu!

41 procent av amerikaner, 77 procent bland evangelikala, uppger att de tror sig leva just i den sista tiden innan undergången, och drygt hälften av alla republikaner tror att Gud valde Trump. Omkring 74 procent av alla amerikaner tror på en "deep state". Republikaner litar genomgående mindre på regeringen än vad demokrater gör, och endast 14 procent av dem litar på medier.

Vad en snittkristen i Sverige år 2020 tror bland allt ovan vet vi inte. Till skillnad mot i USA görs i Sverige sällan gedigna undersökningar ens om mer frekvent diskuterade åsikter kring feminism, hbtq, socialism, klimatförändringar, religionssynkretism eller övrigt ur en kristens perspektiv.

För egen del lyssnade jag som ung hänfört på Alex Jones-typer, misstänkte mycket från ledarhåll som fejk och tyckte förstås att Dagen var avfallets främsta megafon i det här landet. Skulle jag också ha ryckt på axlarna åt covid-19 och sett Trump som den stora sanningen? Det dröjde till vuxen ålder innan jag förstod att vi män inte saknar det tolfte revben som Gud använde för att skapa Eva.

I den icke-kristna världen är det ju så, vad man än må tycka om det, att kristendom blir alltmer synonymt med vem Donald Trump är och vad han och hans supportrar står för. Det gäller förstås även i det sekulära och USA-influerade Sverige.

Kanske är det talande att Bibeln, som enligt American Bible Society finns i 87 procent av amerikanska hem och i snitt i tre exemplar vardera, är mer omtyckt än den är läst. Fler än hälften, 53 procent, menar att de läst relativt lite av den. Det var alltså långt fler kristna som röstade på Trump än som med jämna mellanrum öppnar sin bibel.

Här ligger troligen problematiken: läser man mestadels rubriker, skippar källkritik och primärt väljer att lita på dem som många andra verkar lita på kan konspirationsteorierna verka mer sannolika. Det är också lättare att, exempelvis, tro på brandmannen Mark Taylors virala profetia om Guds plan för Trump om man inte vet att Taylor samtidigt hade fel om det allra mesta, ungefär på samma sätt som det troligen är svårare att tro på en platt jord om man jobbar med kartframställning, flygruttsplanering eller som astronaut. Konspirationsteorier som en luckornas Gud.

För egen del gjorde jag en felaktig analys då jag bevakade förra valrörelsen: jag trodde att det inspelade skrytet om hur Trump försökte få i säng en gift kvinna, allt dessutom medan hans nyblivna fru Melania var gravid där hemma, skulle bli för mycket för den kristna väljarbas han var så beroende av. I stället fick han 81 procent av rösterna från de vita evangelikala väljarna.

Någonstans går såklart gränsen, men trots konstanta lögner, ekonomiskt och annat slags fiffel, diverse utomäktenskapliga äventyr, en tystnadsbetalad porrstjärna och mycket annat har vi ännu inte sett kristna reagera särskilt synligt. Grodan har fortsatt kokas långsamt. Med stöd av de allra flesta kristna storstjärnorna, Fox News, övriga konservativa medier som Breitbart och CBN, ovannämnda Alex Jones, Rodney Howard-Browne och deras likatänkande kommer snarare etiketten "kristen" fortsätta formas i omvärldens ögon och associationerna bli allt fler om en kristenhet som hellre vinner världen än bevarar sin själ. Nidbilden av kristna som rädda, självömkande, arga vita kristna män med tysta fruar som stoltserar med sin okunskap.

Varken du eller jag vet ju vad snittsvensken verkligen känner, men nog är det hög tid att grodan, i det här fallet kristenheten, påminner sig om vad som verkligen är viktigt, tänker på frukten och trädet igen och snarast hoppar ut ur den kokande kastrullen – innan det är försent.

Niclaz Erlingmark, filmskapare, frilansfotograf och -skribent

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Debatt